hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyar modell az EU kapujában
Korszakváltás: ezt érezni kell

2001. 06. 02.
"Egy korszakváltás pillanatait éljük: az 1990-es évek óta elkezdődő változások első évtizede lezárult, és most átléptünk egy új korszakba. Ezt mindenkinek éreznie kell" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Budapest Business Club rendezvényén. A "magyar modell" – amely megteremtésének gondolata alappillére volt előadásának – arra próbál választ adni, hogyan képes Magyarország az előttünk álló új korszakban felépíteni egy versenyképes, stabil gazdaságot, valamint behozni lemaradását a nyugat-európai országokhoz képest. 



A miniszterelnök szép jövőt ígér Fotó: Somorjai L.

Az első pillér az állam gazdasági szerepe: kizárólag csak ott szükséges fellépnie, ahol a gazdaság érdeke feltétlenül megkívánja. Itt utalt az év elején meghirdetett Széchenyi-tervre, amely tulajdonképpen e kezdeményezés szellemében jött létre. Másodszor a területi egyenlőtlenség problémájáról szólt. A cél az lenne – mondta –, hogy az egész ország egy egységesen jól fejlett gazdasági régióvá váljon. Harmadszor a növekedés előtérbe állítására teszi a kormány a hangsúlyt. Ezzel egyidejűleg a kormány célul tűzte ki, hogy csökkentsék az inflációt és a munkanélküliséget, amelynek nehézkes gyakorlati kivitelezését – közgazdaságilag tekintve – a miniszterelnök úr is elismerte. 

Legfontosabb célok közé sorolta, hogy a külföldi-belföldi arány javuljon, azaz gyorsabban nőjön a belföldi vállalatok aránya. Másodszor, hogy a kétszámjegy? inflációt végre magunk mögött hagyjuk. A külső adósság kérdését a miniszterelnök nem tartja kulcskérdésnek a jövőre nézve, de – mint mondta – a belső adósságállomány rendezése nagy feladatok elé állítja az ország vezetőit. 

Kiemelte, hogy a magyar lélekre nem jellemző a passzivitás, hanem inkább az alkotó munka, az értékei között pedig elsősorban a család fontosságát kell kiemelni.

Az említett területek mellett a miniszterelnök kiemelte, hogy csak abban az esetben tud megvalósulni a magyar felzárkózás, ha ehhez biztosított a stabil politikai háttér. Véleménye szerint "minden olyan törekvés, amely a széttöredezést, vagy a túl gyors váltást sürgeti, nagyon nagy kárt okozna az országnak".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!