hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Konvertibilis lesz a forint

2001. 06. 02.
A kormány döntése nyomán június–július folyamán gyakorlatilag teljes konvertibilis lesz a forint, bár igaz, ebből a lakosság szinte semmit sem fog észrevenni, mert a saját devizapiaci műveletei (valutaváltás és -eladás) során már eddig is korlátlanul élhetett az átválthatóság lehetőségével. Megvalósul tehát a devizaliberalizáció, megszűnnek azok a korlátozó szabályok, amelyek eddig engedélyhez kötötték, a devizabelföldiek és -külföldiek számára a fizetőeszköz-kivitelt, illetve -behozatalt. Tulajdonképpen a vállalkozói szféra számára tűnnek el az adminisztratív nehézségek.



Kinyílnak a határok Fotó: Somorjai L.

A május 3-án bejelentett forint sávszélesítését követően várható volt, hogy a Magyar Nemzeti Bank javasolja majd a kormánynak, hogy tegyen újabb devizaliberalizációs intézkedéseket. Eredetileg erre csak 2002-ben került volna sor, de az ország kedvező pénzügyi helyzete miatt már az Országgyűlés őszi ülésszakán módosulhatnak a devizatörvény legfontosabb korlátozó paragrafusai.

A devizaengedélyezési szabályok huszonnyolc ponton változnak majd meg. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy megszűnnek a vagyoni értékre vonatkozó szabályok, a kivitelhez csak a vámjogszabályokat kell majd figyelembe venni. (Kivételt – az őszre várható parlamenti döntés hatálybalépéséig – csak az örökségből származó és a kivándorlók által kivihető vagyoni értékek jelentenek majd.)

A múlté lesz az a ma már korszerűtlen rendelkezés, amely hazautalási, illetve hazahozatali kötelezettséget ír elő a külföldről származó deviza-, illetve valutajövedelmeknek. A devizabelföldi vállalkozások és szervezetek devizaszámláin a jövőben minden deviza, illetve valuta elhelyezhetővé válik – függetlenül attól, hogy honnan származik, az eredetét nem vizsgálják! A devizakülföldiek számára kedvező, hogy megszűnik a számukra előírt konvertibilis és nem konvertibilis forintszámlák rendszere. (Erre eddig azért volt szükség, mert a jegybank ily módon kívánta szűkíteni az árfolyam- és kamatspekulációt.) A liberalizációt követően nem tiltják, hogy az átváltásból származó forint, illetve bármely deviza szabadon elhelyezhető legyen bármely erre a célra szolgáló számlán. Azzal is a külföldi befektetők kedvében kíván járni a kormányzat, hogy a devizakülföldiek számára is megnyitja annak lehetőségét, hogy rövid lejáratú állampapírokat vásároljanak. (Eddig ugyanis az egy éven belüli futamidej? állampapírokat, vagyis diszkont kincstárjegyeket csak a devizabelföldiek vásárolhatták meg.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!