hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Diákhitel szeptembertől

2001. 06. 09.
Szeptember 1-jétől minden felsőoktatásban tanuló diák igényelheti a diákhitelt – jelentette be Pokorni Zoltán oktatási miniszter. Államilag finanszírozott, egyházi vagy magán felsőoktatási intézményben akár nappali, levelezős, vagy éppen távoktatási rendszerben tanuló diák évente (maximum) 210 ezer forint hitelt vehet fel. Havonta 10, 15, illetve 21 ezer forintot igényelhet a Diákhitel Központ Rt.-től.



Pokorni Zoltán oktatási miniszter. Hiteles oktatást Fotó: Somorjai L.

A hitel felvételéhez nem szükséges az anyagi háttérről szóló igazolással rendelkezni. Júliustól a kijelölt postahivatalokban lehet kérni a diákhitel-igénylő lapot, ezt kell kitöltve eljuttatni a Diákhitel Központ címére, majd augusztus végén vagy szeptember elején az egyetem vagy a főiskola pecsétjével igazolni kell, hogy valóban jogosult a hitel felvételére. 

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy a külföldi egyetemen tanulók számára mód van arra, hogy szeptemberben egy összegben felvehessék a hitelt. Az itthon tanulók számára ez a lehetőség csak februártól nyílik meg. 

A hitelt a képzés időtarta-mára lehet igényelni. Abban az esetben, ha a diák befejezte a tanulmányait, vagy félbeszakítja, megbukik, illetve kizárják az iskolából, el kell kezdenie a törlesztést. De mivel a visszafizetés a jövedelemhez van kötve, a törlesztés csak az elhelyezkedést követően indul (gyesre vagy munkanélküli időszakra tehát nem vonatkozik a törlesztési kötelezettség). A havi részlet a jövedelem 6 százalékáig terjed, tehát nem okoz túl nagy anyagi megterhelést még a gyengébben fizető szakmákban dolgozók számára sem. Bármikor adott a lehetőség az előtörlesztésre.

A hitelt 14 százalékos kamat terheli, ami természetesen az infláció függvényében változhat. Abban az esetben, ha külföldre költözik a diplomás, és ott szerez jövedelmet, akkor egy fix törlesztő részletté alakul át a havi kötelezettsége. 

A hitelek folyósításához szükséges összeget a Diákhitel Központ megbízásából az Államadósság-kezelő Központ veszi a pénzpiacról, azaz diákhitelkötvényt bocsát ki. Pokorni Zoltán hangsúlyozta, hogy ezáltal nem nő az állam belső adóssága, hiszen ez egy kedvező üzleti vállalkozás, amire az állam garanciát vállal.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!