Kereső toggle

Huncut gyárbezárás készül Győrben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Látványosan felemelt néhány Danone terméket és a szemetesbe dobta, majd echte győri kekszeket kínált a sajtótájékoztatón megjelent újságíróknak. Balogh József, Győr polgármestere ilyen látványos bemutatóval érzékeltette a véleményét a Danone-üggyel kapcsolatban. A Rába- parti várost nemcsak megmozgatja, de meg is osztja a francia cég bejelentése, miszerint bezárja a több mint százéves múlttal rendelkező kekszgyárat. A polgármester diplomáciai erőket sem restellt bevetni annak érdekében, hogy megmentse a közel hétszáz embernek munkát adó céget. A Danone-ra rájár a rúd, hiszen nemcsak Magyar-országon, hanem Franciaországban is tüntetések és bojkott kezdődött a sorozatos cégbezárások bejelentésére.Rogán Antal, a Fidelitas elnöke a győri demonstráción. Politikai harmónia a kekszgyárért Fotó: mti

"Nem fogjuk tűrni, hogy egy nagy múltú gyárat bezárjanak, megvédjük a munkakultúrát és azokat a tradicionális termékeket, amelyeket megszeretett a lakosság" – jelentette be Matolcsy György gazdasági miniszter a cégbezárást vizsgáló tényfeltáró bizottság első ülése után. Majd hozzátette: "Az elsődleges információk szerint huncutságok történtek a gyár bezárása körül." Pongorné Dr. Csákvári Mariann, a Gazdasági Minisztérium (GM) helyettes államtitkára kérdésünkre nem tudta konkretizálni, milyen huncutságokra gondolt a főnöke, de annyit elárult, az a bizottság célja, hogy megakadályozza a cég bezárását. "Nem vagyunk rugalmasak e tekintetben, minden lehetőséget megragadunk annak érdekében, hogy megmentsük a gyárat – mondta. – Bekértük a cég szerződését, most azt vizsgáljuk, hogy betartotta-e a Danone a vállalásait, ha nem, jogi eszközöket is igénybe veszünk, azaz bepereljük a francia céget" – magyarázta a kormányzat hivatalos álláspontját. A Danone francia központjából ígéretet kapott a tárca arra, hogy megvizsgálják a GM érveit, és három hónap gondolkodási idő áll rendelkezésükre, hogy véglegesítsék a döntésüket. 

Addig is áll a bál: a győri polgármester megfeszített erővel küzd a gyár megtartásáért, mozgalmat indított el, amelyben azt szorgalmazza, hogy se a lakosság, se az intézmények ne vásároljanak Danone termékeket, helyette inkább magyar árukat fogyasszanak. Balogh József levelet írt Lionel Jospin francia és Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz, amelyben segítséget kért a címzettektől az ügy békés rendezése érdekében. 

De békéről egyelőre nem beszélhetünk: Győrben és több francia városban tüntetések, és kísérő jelenségként politikai csatározások zajlanak, közben felállt az említett tényfeltáró bizottság és hatósági vizsgálat indult a Danone ellen. Csak olaj volt a tűzre, hogy Alain Locoqueneux, a kekszgyár igazgatója így írt a győri polgármesternek, "a magyaroknak tudomásul kell venniük, hogy a Danone elsősorban piacot és nem gyárat vásárolt". 

A francia cég azután a bizonytalanság magvait próbálta elhinteni, amikor az MTI-vel közölte: "Még semmilyen végleges döntés nem született a gyár bezárásáról." Egy másik nyilatkozatában viszont kifejtette, hogy a győri termelést 

a jobb kapacitáskihasználtság miatt a székesfehérvári üzembe kívánják átcsoportosítani. Ha mégis véglegessé válik a bezárás, arra az esetre közölték: "Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy senki ne maradjon magára az új munkahely keresésekor."

Az "anti-Danone" hangulat kifejlődésében legtöbbet a Fidelitas, a Fidesz ifjúsági szervezete tett. Demonstrációt szervezett a Rába-parti városban, sőt harcias hangvétel? bojkott felhívással fordult a közvéleményhez: "Nem nézhetjük tétlenül, hogy egy multi a globalizáció jegyében semmibe vegye közel hétszáz munkavállaló egzisztenciáját!" Az egész ügyről sommásan ez a véleményük: "Ez egy antiszociális ámokfutás." A szocialista Balogh József megköszönte a Fidelitas aktív közreműködését. 

Nehéz megítélni, hogy milyen a foganatja a felhívásnak: győri tudósítónk úgy értesült, nem hogy nem csökkent Győrben a Danone termékek iránti kereslet, hanem inkább nőtt az elmúlt napokban. A sajtóban nyilatkozó üzletvezetők nagy része nem tapasztalt visszaesést. 

"A tizenöt éve hazánkban is működő Joint Venture Szövetség – amely többségében multinacionális vállalatokat tömörít magában – eddig nem 

tapasztalt multiellenességet, ezért is volt meglepetés ez az erőteljes ellenállás" – mondta a Heteknek Szili Márta, a szövetség ügyvezető igazgatója. "A Danone-t nagy szociális érzékenység? vállalatnak ismerjük, és nemzetközi híre is ezt támasztja alá, éppen ezért ellentmondásos a helyzet – tette hozzá. Mindenesetre mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne kerüljön sor a gyár bezárására, megpróbáljuk érzékeltetni a francia céggel a magyar álláspontot, de természetesen tiszteletben fogjuk tartani a magántulajdonosi érdekeket is, diktátumok alapján nem lehet egyezkedni."

A MIÉP – bár nem működik együtt sem a Fidelitas-szal, sem a szocialista polgármesterrel, sem a tényfeltáró bizottsággal, mégis – hasonló állásponton van mint az említettek: a gyárat nem szabad bezárni, a munkahelyeket meg kell őrizni. A kivitelezés módját illetően azonban mindenkinél messzebb megy a radikalizmusban. Lentner Csaba országgyűlési képviselő a Heteknek elmagyarázta, hogy ugyan a párt nem külfölditőke-ellenes, de ha a Danone-nal nem lehet tárgyalásos úton rendezni a vitás kérdéseket, akkor vagy ki kell sajátítani és állami kézbe venni a céget, vagy be kell tiltani a Danone termékek behozatalát. "Mert ha a Danone erőpolitikát alkalmaz ellenünk, nekünk erőből kell politizálnunk, a nemzetgazdasági érdekek ugyanis előtte vannak a magántulajdon érdekeinek."

Olvasson tovább: