Kereső toggle

Tőzsdejelentés 2001. 03. 09 14.

Pánik világszerte a börzéken

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Pánik söpört végig a világ részvénypiacain az elmúlt héten, melynek során a jelentősebb indexek többsége 2-2,5 éves mélypontra süllyedt. Az eladási hullám a telekom szektorban indult az Ericsson eredményvárakozás-csökkentésének bejelentésével, majd az európai bankszektor eredménykilátásainak csökkentésével folytatódott. A Dow Jones 4, a Nasdaq több mint 9 százalékot zuhant. A nyugat-európai indexek 6-7 százalékkal kerültek lejjebb, ezeket a piacokat a német gazdaság kilátásainak romlása is sújtotta. A BUX ehhez képest "mérsékelten" esett, 5,5 százalékos lejtő után 6 758 ponton zárva a hetet, a piaci hangulatnak mindenesetre nem tett jót a miniszterelnök azon bejelentése sem, miszerint "a tőzsde a magyar gazdaságban kevéssé fontos intézmény".

Az "A" kategóriás papírok közül a héten egyedül a Pick és a TVK tudott emelkedni, a Pick 4 százalékos drágulása az előző heti "hús-pánik" korrekciójaként értékelhető. Mérsékelt, 1,9 százalékos csökkenéssel megúszta a menekülő papírnak számító Démász, a többi papír árfolyama viszont erőteljes zuhanást mutatott. A legnagyobb esést a technológiai, illetve telekommunikációs szektorba sorolható papírok könyvelhették el: a Synergon 10, az Antenna Hungária 9, a Matáv 9,2 százalékkal lett olcsóbb. A bankszektor papírjainak leminősítése következtében több mint 5 százalékos esés után újra 14 ezer forint alá került az OTP árfolyama. A magyar óriásbank március második felében megkezdi az Investièna a Rozvojová Banka (IRB) pénzintézet átvilágítását, és a második legnagyobb, még privatizáció előtt álló szlovákiai VUB Bank is a kiszemelt célpontok között van.

A régióban szintén terjeszkedni kívánó Mol lengyel lapértesülések szerint a gdanski finomítóért már csak egy céggel áll versenyben, így 50 százalékos esélye van a finomító megszerzésére. A tranzakció március-áprilisban fejeződött volna be, újabban június-júliusra datálják, mivel nagy a valószínűsége, hogy engedélyezik a legnagyobb lengyel kőolajipari nagyvállalat részvételét is a finomító privatizációjában.

Olvasson tovább: