Kereső toggle

Bill Gates beerősít

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Újabb fordulatot vett a Microsoft-ügy. A napokban a perben álló feleket újra meghallgatta az Egyesült Államok Fellebbviteli Bírósága, amely úgy látja, hogy helytelen Thomas Penfield Jackson bíró első fokon született döntése. A korábbi ítélet szerint ugyanis szükséges feldarabolni a Microsoft cégóriást, mivel az visszaélt monopolhelyzetével azáltal, hogy operációs rendszereit Internet Explorer webböngésző programmal egybeépítve kezdte forgalmazni szerte a világon. A Fellebbviteli Bíróság hét tagja megkérdőjelezte az ítélet jogosságát, ezért egyelőre elmaradhat a szétválasztás, és az ügy horderejét tekintve bizonyosak lehetünk abban, hogy a végleges ítéletet csak a Legfelsőbb Bíróság fogja meghozni.

Az amerikai Fellebbviteli Bíróság tagjai. Bill Gates-re figyelnek Fotó: Reuters

A Microsoft véleménye szerint a cég felosztása egyáltalán nem az átlagfelhasználó érdekeit szolgálná, és csak egy újabb vállalatnak teremtene egyenes utat a monopolhelyzetbe jutáshoz. A Microsoft képviselője egyenesen elfogultsággal vádolta Jackson bírót, és döntésének mielőbbi érvénytelenítését kérte. Szerintük a böngésző- és levelezőprogram így elválaszthatatlan része az operációs rendszereknek, ezért nem történt jogsértés a programok együttes forgalmazásakor. 
A korábbiakhoz képest ellenben nem vitatja a Microsoft azt, hogy monopolhelyzettel bír. Előzőleg ugyanis arra hivatkozott, hogy a megvizsgált piac nem tartalmazza az Apple Macintosh és más, nem PC kategóriába tartozó eszközök operációs rendszereit, mert ezeket tekintve összességében nincs meghatározó piaci részesedése. Az előnyt egyébként hatványozottan fokozta, hogy a Netscape fejlesztési problémák miatt kihagyott egy verziószámot programjából, és az új verzió késve jelent meg.
Tény, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium, és 19 állam is kérte Jackson bírót, hogy válassza szét a szoftveróriás részlegeit, és ezzel frissítse fel a webböngészők közötti versenyhelyzetet, mert az óriásvállalat ezen a piacon történt erőszakos terjeszkedésével előnyhöz jutott a konkurens Netscape-pel szemben. 
Az újabb döntés várhatóan áprilisban születik meg.

Olvasson tovább: