Kereső toggle

A főváros cáfolja a korrupciós vádakat

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Transparency International korrupciót vizsgáló nemzetközi társaság magyar tagozata még 1999-ben készített egy jelentést a Fővárosi Polgármesteri Hivatalról, amely – lassú érési folyamat után – most "nagy port kavart". "Jobb" oldalról azt állítják, hogy a főváros vezetése több mint egy éve nem hajlandó nyilvánosságra hozni a városháza átvilágításáról szóló jelentést, "bal" oldalról pedig cáfolják mindezt, és egyszerűen csak vádaskodásnak tartják az "észrevételt". Tirts Tamás, a Fővárosi Közgyűlés fideszes vezetője mindenesetre hiteltelennek tartja Demsz-ky Gábor korrupcióellenes megnyilvánulásait, sőt átfogó vizsgálatot tart szükségesnek a főváros háza táján. Demszky Gábor főpolgármester. Célponttá válik? Fotó: Somorjai L.

A Transparency International jelentése szerint a kinevezések ritkán dőlnek el pályáztatás útján. Kifejezetten aggodalomra ad okot az, hogy a közalkalmazottak létminimumhoz közeli fizetést kapnak kézhez, ez az a pontja a rendszernek, ahol a korrupció lehetősége leginkább fennáll – idézte a jelentést a Népszabadság. A jelentés azt is megjegyezte, hogy jellemző módon a feladatokat nem köztisztviselők látják el, hanem megbízási, illetve vállalkozói szerződéssel rendelkező dolgozók végzik, tehát a közfeladatok ellátását burkoltan privatizálták. 

A Fidesz–MDF–MKDSZ frakciója szerint a Főpolgármesteri Hivatalban az 1997-es városházi vesztegetési ügy óta is számos korrupciógyanús esemény történt, s jól érzékelhető az is, hogy a gazdasági élet szereplői komoly pressziót gyakorolnak a politikai döntéshozókra. Tirts Tamás frakcióvezető sajtótájékoztatóján nehezményezte, hogy a városvezetés kizárja az ellenzéket az érdemi információkból és a döntéshozatalból. A korrupciógyanús ügyek között említették az Operettszínház közbeszerzési eljárását, és aggasztónak minősítették a 4-es metróval kapcsolatos tender elbírálásának körülményeit is. A frakcióvezető emiatt hiteltelennek nevezte Demszky Gábor főpolgármester korrupcióellenes megnyilvánulásait. Szerinte ez a helyzet azt mutatja, hogy ott burjánzik a korrupció, ahol legtöbbet beszélnek róla. Véleménye szerint elengedhetetlen a Fővárosi Önkormányzat teljes kör? átvilágítása is.

"Ilyen vádakat én is meg tudok fogalmazni a Fidesszel kapcsolatban " – mondta a Heteknek Varga Kristóf, az SZDSZ fővárosi képviselője. Hozzátette: számomra a Fidesz "megnyilvánulásai" jelentős eseményt jelentenek, hiszen ez azt mutatja, hogy beletrafáltunk a Fidesz érzékeny pontjába, amikor a korrupciós országos kampányunkat elindítottuk – tette hozzá. Miután az SZDSZ fellépett a parlamentben a korrupciós ügyek ellen – Postabank, Happy End Kft., vadászgépek beszerzése, autópálya építése –, csodák csodájára kiderült, hogy nem is ők a korruptak, hanem Demszky és a főváros. Azt gondolom, hogy ez egy politikailag motivált történet a fővárosról. Természetesen bármilyen konkrétumot szívesen fogadunk, de az ilyenfajta megfogalmazás csak lejáratja a fővárost, ami nagyon kártékony dolog."

A Transparency International jelentésével kapcsolatban Varga annyit tett hozzá: az SZDSZ-frakció hiteltelennek tartja, mert tele van hibákkal, például azt sem találták el a szerzők, hogy hány ügyosztálya van a fővárosnak. Ezek olyan tévedések, amelyek a munka silány színvonalát mutatják, hiszen szakmailag sem értékelhető következtetéseket lehet levonni a jelentésből.

Olvasson tovább: