Kereső toggle

Újabb fordulat a Dunaferr-ügyben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Újabb fordulóponthoz érkezett a Dunaferr – ÁPV Rt. vita azzal, hogy a vagyonkezelő visszahívja az Acél XXI. Kft. ügyvezető igazgatóját, Horváth Istvánt, aki egyúttal a Dunaferr Rt. ügyvezető igazgatója is. Az ÁPV Rt. azt is tudatta, hogy mint a társaság legnagyobb részvényese, indítványozza a Dunaferr Rt. igazgatósági és felügyelő bizottsági tagjainak visszahívását, új tagok illetve új vezérigazgató megválasztását.Acélöntés nagyüzemben

Mint ismeretes, az ÁPV Rt. tavaly december végén azonnali hatállyal felmondta az Acél XXI. Kft.-vel 1996. október 1-jén kötött vagyonkezelői szerződést, mivel a kft. súlyosan megszegte a szerződést. A Dunaferr vagyonkezeléséért felelős Acél XXI. Kft. közleményben cáfolta az állítást, s miután nem sikerült tárgyalások keretében rendezni a vitatott pontokat, úgy döntött, beperli az ÁPV Rt.-t, mondván nincs alapja a szerződés azonnali hatálylyal történő felbontásának. 

A Dunaferr teljes "vezércseréje" után az államot képviselő ÁPV Rt. szabad kezet kap az új vezetők kinevezésére, és a cég privatizációjának tetszése szerinti véghezvitelére. A váratlan állami beavatkozás mögött egyes megfigyelők politikai indítékot látnak, mivel az egykori kommunista fellegvár, Dunaújváros nem tartozik a jelenlegi kormány bizalmi köréhez. Ennek része az is, hogy a most leváltásra ítélt menedzsment három tagjának "nem megfelelő" politikai háttere, illetve múltja miatt kellett távoznia. A szerződésben megszabott sikerdíjat mindenesetre a kormány 1998 óta nem fizeti a menedzsmentnek, s ez a tétel mára egymilliárd forintra duzzadt. 

A szerződés felmondásának előzményeként az elmúlt évben több vizsgálat is indult a Dunaferrnél, azonban a feltételezett rendellenességeket a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal nem tudta bizonyítani, az átvilágításra felkért független szakértő cég pedig tisztának találta a vállalatcsoportot. 

Vajon a tervezett vezetőváltás milyen hatással lesz a tízezer embernek munkát adó, privatizálás előtt álló Dunaferr sorsára? A miniszterelnök szokásos szerda reggeli rádióinterjújában elmondta: a kormányt az vezérli a Dunaferr-rel kapcsolatban, hogy a dunaújvárosi emberek nyugodtak lehessenek munkahelyük felől, illetve ne szülessen olyan döntés, amely munkahelyeket veszélyeztetne vagy gyengítené a nemzeti érdekeket.

A cégcsoportot több éve egy menedzsment szerződéssel vezető csapat, élén Horváth István elnök-vezérigazgatóval, saját stratégiát dolgozott ki a tízezer embernek munkát adó dunaújvárosi óriásvállalat stratégiai partnernek való eladására, és egyben a következő években esedékes technológiai felújításhoz szükséges tőke előteremtésére. Koncepciójuk azonban láthatóan nem esik egybe a miniszterelnök által még az év végén felvázolt menetrenddel. Emiatt nem elképzelhetetlen a menedzsment szerződés felbontása. Nyilvánvaló, hogy kelendőbb lenne a cég, ha a tulajdonos magyar állam nem állna vitás viszonyban a cégvezetéssel. A privatizációs törvény arra kötelezi az ÁPV Rt.-t, hogy adja el a vállalatot, ezzel szemben a miniszterelnök novemberben azt nyilatkozta, hogy nem szabad stratégiai partnernek eladni a cégcsoportot. Ő pénzügyi befektető bevonására gondol, a Malév-eladás friss fiaskója viszont fölveti a kérdést, hogy ez az út egyáltalán járható-e.

Olvasson tovább: