hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szemmel tartott jegybanki függetlenség

1998. 12. 05.
Sem a jegybanktörvénnyel, sem az alkotmánnyal nincs összefüggésben az a kisgazda javaslat, hogy parlamenti vizsgálóbizottság világítsa át a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) - jelentette ki Surányi György. A jegybankelnök hangsúlyozta, hogy a pénzintézetet több állami csatornán keresztül is "szemmel tartják", így az Országgyűlés által delegált felügyelő-bizottság, a pénzügyi tárca szakemberei, és az Állami Könyvvizsgáló cég képviselői is rendszeresen ellenőrzést folytatnak. Az MNB ezen kívül évente beszámol az Országgyűlésnek is, sőt a jegybank maga is évente készít beszámolót munkájáról. Surányi György ezért nem tart indokoltnak egy újabb vizsgálatot, kvázi átvilágítást, mert az intézkedés mögött nem szakmai motívumok, hanem az intézet függetlenségének korlátozása és a bank belső ügyeibe való beleszólás húzódik meg, ugyanis a kisgazda honatyák olyan információkra, adatokra kíváncsiak, amelyeknek kiadása alkotmányellenes. "De ez a törekvés egyébként ellentétes szellemiség? az EU joggyakorlatával is" - szögezte le az elnök.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!