Kereső toggle

Másolásvédelem

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egymilliárd dollár megfizetésére kötelezte az amerikai bíróság a Samsungot, mivel a bíróság szerint bizonyított, hogy a koreai vállalat az Apple több bejegyzett szabadalmát is megsértette. A döntés érdekessége, hogy egy hasonló jellegű perben egy szöuli bíróság már mindkét céget elmarasztalta, illetve mindkét cég több készülékének forgalmazását is betiltotta.

Az Apple a világ valaha volt legértékesebb vállalata, a Samsung pedig korunk legnagyobb számítástechnikai eszközgyártója, így nem meglepő, hogy a köztük lévő szabadalmi per is mind az összegét, mind a várható következményeit tekintve kiemelkedő jelentőségű. Az Apple javára szóló bírósági ítélet hosszú évekre meghatározhatja az informatika fejlődését.

Az informatikában a fejlődés mindig három részből áll. Első lépés a technológia kifejlesztése, majd azt követően annak sikeres gyakorlati bevezetése következik, végül pedig a sikert látva a többi piaci szereplő is elkezdi követni az új trendet. Az idén augusztusban 650 milliárd dolláros értékkel tőzsdei rekordot döntő Apple sikerét elsősorban annak köszönheti, hogy egyedülálló innovációs érzékének köszönhetően ők testesítik meg legsikeresebben az említett második fázist.

Ez a cég mutatta be az első sikeres személyi számítógépet még 1977-ben, majd az első grafikus felületű komputert 1984-ben. Itt debütált az „egér", és vált hamarosan piaci szabvánnyá. 2001-ben pedig bemutatta az első sikeres hordozható zenelejátszót, az iPodot. A számítástechnika fejlődésében utat mutató vállalat legnagyobb dobása mégis az idén ötéves jubileumát ünneplő iPhone, és az azt 2010-ben követő iPad. Ez a két készülék indította el az érintőképernyős telefonok, táblagépek rohamos terjedését, amit mára már poszt-PC-forradalomnak, azaz a személyi számítógépek utáni kornak nevezünk.

A második fázis varázsa viszont hamar elmúlik, mert a konkurencia elkezd felnőni az új irányvonalhoz, és annak farvizén evezve egyre nagyobb részesedést szerez az úttörő cég által létrehozott piacon. Míg az informatika „átlagos" szereplői elfogadják ezeket a játékszabályokat, az Apple más utat választott: az iPhone megjelenésekor 200 szabadalmat jegyeztetett be, hogy megvédje termékének egyediségét a konkurensek - elsősorban a Samsung - készülékeitől. A magyar GDP kétszeresét termelő dél-koreai óriásvállalat egy nemrég nyilvánosságra került 2010-es,  123 oldalas dokumentum alapján lépésről lépésre végig vette az iPhone és a saját készüléke közötti különbségeket és leírta, hogyan hasonlíthatna jobban a felhasználói felület a „világ legnépszerűbb telefonjára". A Samsung ezzel átlépte az Apple egyébként sem túl magas toleranciaküszöbét: a kaliforniai cég válaszul teljes körű szabadalmi háborút indított a Samsung ellen. Steve Jobs néhány éve azt mondta, hogy a vállalat kész akár teljes vagyonát az ügy mögé állítani.

A kölcsönös perek, készülékbetiltások és az egyre durvuló sárdobálás egy évig húzódott. Az Apple saját belső osztályt hozott létre a per idejére, míg a Samsung a vállalati kártérítés legnagyobb jogi szakértőit bízta meg. A két cég vezérigazgatója, Tim Cook és Kwon Oh Hyun többszöri egyeztetés után sem tudott megegyezni, bár nem is akartak, mivel kölcsönösen biztosak voltak abban, hogy a bíróság nekik ad majd igazat. Az Apple az iPhone-t teljes körűen védő 200 szabadalmában bízott, míg a Samsung az ipar addigi íratlan engedékeny játékszabályaiban.

Végül az esküdtszék múlt hét pénteken az Apple-nek adott igazat, és egymilliárd dollár értékű kártérítés megfizetésére, valamint várhatóan több készülék Egyesült Államok-beli forgalmazásának megszüntetésére kötelezte a Samsungot. A győztes fél az innováció és az eredetiség győzelmének nevezte az ítéletet, ami nyilvánvalóvá tette az alapelvet, miszerint nem szabad lopni. A Samsung szerint viszont az igazi vesztesek nem ők, hanem a felhasználók, akik a jövőben csak kisebb választékkal és magasabb árral fognak majd szembesülni.

A szakma szintén megosztott az ügyben. A legtöbben jogosnak tartják a döntést, de nem helyesnek, mivel a jövőben az ítélet precedenssé válva gátat szab az új szereplőknek, és csökkenti a piaci versenyt. Az autóiparban elterjedt, „négy kereke van, és nem esik bele az eső" típusú szabadalmak elterjedése állandó pereskedésekhez vezet, ami állandóan bevethető fegyver lesz a kisebb és anyagilag törékenyebb cégekkel szemben. Szerintük a bíróságnak figyelembe kellett volna vennie, hogy az informatika szükségszerű velejárója a harmadik fázis, tehát, hogy egy sikeres technológiai irányt mások is követni fognak, és ezáltal tovább inspirálják a piacot a fejlődésben.

A fő probléma, hogy az Apple 100 milliárd dollárt meghaladó mobil tőkéjének köszönhetően képes arra, hogy innovációs fölényt alakítson ki a válságban bukdácsoló vetélytársaival szemben, akik a puszta fennmaradásukért küzdenek. A Nokia, a Microsoft és most már a Samsung is kénytelen végignézni azt, ahogy az informatika egykori „hippigyerekének" számító Apple fokozatosan egyeduralkodóvá válik korunk leggyorsabban fejlődő piacán.

Olvasson tovább: