hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Másolásvédelem

2012. 09. 13.
Egymilliárd dollár megfizetésére kötelezte az amerikai bíróság a Samsungot, mivel a bíróság szerint bizonyított, hogy a koreai vállalat az Apple több bejegyzett szabadalmát is megsértette. A döntés érdekessége, hogy egy hasonló jellegű perben egy szöuli bíróság már mindkét céget elmarasztalta, illetve mindkét cég több készülékének forgalmazását is betiltotta.

Az Apple a világ valaha volt legértékesebb vállalata, a Samsung pedig korunk legnagyobb számítástechnikai eszközgyártója, így nem meglepő, hogy a köztük lévő szabadalmi per is mind az összegét, mind a várható következményeit tekintve kiemelkedő jelentőségű. Az Apple javára szóló bírósági ítélet hosszú évekre meghatározhatja az informatika fejlődését.

Az informatikában a fejlődés mindig három részből áll. Első lépés a technológia kifejlesztése, majd azt követően annak sikeres gyakorlati bevezetése következik, végül pedig a sikert látva a többi piaci szereplő is elkezdi követni az új trendet. Az idén augusztusban 650 milliárd dolláros értékkel tőzsdei rekordot döntő Apple sikerét elsősorban annak köszönheti, hogy egyedülálló innovációs érzékének köszönhetően ők testesítik meg legsikeresebben az említett második fázist.

Ez a cég mutatta be az első sikeres személyi számítógépet még 1977-ben, majd az első grafikus felületű komputert 1984-ben. Itt debütált az „egér", és vált hamarosan piaci szabvánnyá. 2001-ben pedig bemutatta az első sikeres hordozható zenelejátszót, az iPodot. A számítástechnika fejlődésében utat mutató vállalat legnagyobb dobása mégis az idén ötéves jubileumát ünneplő iPhone, és az azt 2010-ben követő iPad. Ez a két készülék indította el az érintőképernyős telefonok, táblagépek rohamos terjedését, amit mára már poszt-PC-forradalomnak, azaz a személyi számítógépek utáni kornak nevezünk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!