hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lebuknak a daganatok

2012. 06. 15.
Több daganat ellen is hatékony vakcinát fejlesztenek kutatók – közölte nemrégiben a The Telegraph nevŐ brit napilap. A kutatók által használt ImMucin nevŐ oltóanyag ugyanis egy olyan molekulát céloz meg, amely számos daganatban kimutatható, így akár általános rákgyógyszerként is alkalmazható lenne.

A daganatok ellen alkalmazott oltóanyagok, hasonlóan a „hagyományos” vakcinákhoz, fokozzák az immunrendszer működőképességét, ezáltal segíthetik a szervezetet az úgynevezett idegen behatolók elleni védekezésben. Ha például baktérium vagy vírus támadja meg szervezetünket, az immunrendszer felismeri, hogy nem saját sejtről, hanem idegen „behatolóról” van szó, és elpusztítja azt; sőt emlékszik is rá, ha újra találkozik vele, és megakadályozza az ismételt fertőződést. A vakcinák ezt a hatást (immunválasz) próbálják előidézni, illetve erősíteni. A hagyományos oltóanyagok általában a mikroorganizmusokat elölt, esetleg gyengített formában vagy azok bizonyos alkotórészeit (antigén) tartalmazzák, melyek nem károsak a szervezetre, de segítségükkel az immunválasz mégis kiváltható. A daganatsejtek esetében azonban sokszor pont az a probléma, hogy az immunrendszer nem ismeri fel őket idegenként. Minden sejtünk visel olyan jelzéseket magán, ami által az immunrendszer felismeri sajátnak – ezeket nevezik saját antigéneknek; ezeket a tumorsejtek is hordozzák, és gyakran ezek mögé bújva kerülik ki az immunválaszt. Azonban ha egy daganat a saját antigénjét sokkal nagyobb mennyiségben tartalmazza, az szintén gyanús lehet, és az immunrendszer úgy ismerheti fel, mint idegent.
A daganatellenes oltóanyagokat általában két csoportba szokták osztani, vannak megelőző és terápiás célból fejlesztett vakcinák. Az előbbire jó példa a méhnyakrák elleni vagy a hepatitis B elleni oltás, mely utóbbi nemcsak a fertőzéstől, hanem az annak következtében kialakuló májrák ellen is véd. A terápiás vakcinák általában egy speciális tumorantigént céloznak, így akár személyre szabottan is alkalmazhatók. Ezek azonban jelenleg nem a napi rutin eszközei, többnyire fejlesztés alatt állnak, és egy adott tumortípusra alkalmazhatók.
Az újonnan fejlesztett ImMucin érdekessége pont abban áll, hogy olyan molekulát céloz, amely a daganatos sejtek 90 százalékában fokozott mennyiségben található, ezért több daganattípusra is hatással lehet. Jelenleg klinikai tesztelés alatt áll – egy bizonyos vérképzőrendszeri megbetegedésben szenvedő betegeken tesztelik. S bár eddig mindössze 10 betegen vizsgálták, a kezdeti eredmények biztatók.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!