Kereső toggle

Dr. Google rendel: 0-24

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ha bármelyikünk megbetegszik, a világháló segítségével azonnal utánanézhet a tüneteinek, a betegség okának, sőt még a kezelés módjának is. Így előfordulhat, hogy valaki már komplett diagnózissal érkezik a rendelőbe. Különös módon az is előfordulhat ugyanakkor, hogy a világháló betegít meg minket. Természetesen nem szó szerint, de attól még előfordulhat, hogy súlyosan. Egész jellegtelen panaszt, példának okáért fejfájást érezve beírjuk a bajt a keresőbe, és rögtön dermesztő kórokokat dob ki a keresőmotor.

Az orvosok 2000 környékén figyeltek fel e jelenségre, amelyet ma cyberchondriaként tartunk számon (mint a modern kor hipochondriáját). A cyberchondriában azok az emberek szenvednek, akik az internet segítségével diagnózist állítanak fel magukról, és úgy vélik, hogy több betegségben is szenvednek egyszerre.

Eric Horvitz és Ryen White, a Microsoft kutatási részlegének munkatársai sok ezer neten szörföző személy internetes szokásait elemezték, hogy felismerjék, hogyan befolyásolja panaszaink megélését a háló. Vegyük az agydaganat példáját. Hála Istennek, meglehetősen ritkák, az előfordulásuk öt a százezerhez. Ennek ellenére a fejfájás szóra rákeresve a dokumentumok negyede lehetséges okként az agytumort nevezi meg - a hétköznapinak tekinthető koffeinmegvonással azonos gyakoriságúnak. Egy másik ritka megbetegedéssel hasonló a helyzet: Stephen Hawking, a világhírű fizikus egy mozgatóneuron-megbetegedésben szenved (1:14000 gyakoriság), ám a világháló ezt is jóval gyakoribbnak hozza fel.

Adja magát a kérdés, mégis miért hiszik el oly sokan ezeket a keresési eredményeket? Az egyik ok a lustaság: egy vizsgálat szerint az emberek háromnegyede nem ellenőrzi az általa olvasott információk forrását, és nem nagyon törődik a közzététel időpontjával sem. Aztán ott van a pszichológia. Sokan nagyon komolyan kezelnek olyan lehetőségeket is, amik csak igen csekély eséllyel történnek meg: egyszerűen arról van szó, hogy ha az áll előttünk, hogy fejfájásunk oka a koffein túlzott fogyasztása, nem valószínű, hogy rákattintunk. Annál inkább, ha esetleg agydaganatról olvasunk. A szelektív figyelem miatti többszöri kattintás pedig azt eredményezi, hogy a ritka megbetegedések még inkább előkelő helyre kerülnek a találati listán.

Mi a gyógyszere a problémának?

A legjobban akkor járunk, ha bizonytalan panaszainkat szakember segítségével tisztázzuk: ez nemcsak az esetleges betegség korai felismerését és kezelését teszi lehetővé, hanem azt is megakadályozza, hogy keresésünk eredményeinek foglyaivá váljunk.

 

Olvasson tovább: