hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Verdák életre kelnek

2012. 06. 28.
Különös jelenségnek lehetnek szemtanúi a közeljövőben Nevada lakói: olyan autók fognak furikázni útjaikon, melyek magukat vezetik. A Disney Pixar Animációs Stúdió által alkotott Verdák című animációs filmtől vagy a Transformers világától nem idegen az elképzelés - immáron azonban nem rajzolói fantázia, de nem is kaszkadőrmutatvány áll a jelenség mögött, hanem a Google.

Az új önjáró járgány titka szuperintelligens vezetőszoftverében, fejlett mozgás- és kö­zel­ségérzékelőiben, valamint terjedelmes GPS-adatbázisában keresendő. Miután az állami törvényhozás 2011-ben lehetővé tette az új autó tesztelését, az Egyesült Államok járműregisztrációs irodája bizalmat szavazott a masinának, és egy hónapja kiadták az első forgalmi engedélyt.

A használat feltétele legalább két személy jelenléte: egyiküknek a volán mögött, társának pedig az anyós­ülésen kell utaznia. Már februárban elkészültek az autonóm vezetésre vonatkozó új, speciális közlekedési szabályok. Ez mégsem jelenti, hogy Las Vegasban ezentúl ölbe tett kézzel furikáznának az aranyifjak, hiszen sok-sok próbajárat és tesztelés vár még az engedélyezett autókra. A befektető és fejlesztő cégeknek még bizonyítaniuk kell - bár úgy tűnik, hogy az eredetileg beharangozott adminisztrációs és technikai akadályok (sokmilliós biztosítások és agyonrészletezett tesztprogramok) nagy része elhárult.

A Google tesztflottája egyelőre nyolctagú: egy Audi TT, egy Lexus RX450h és hat Toyota Prius. A jelenlegi mű­kö­dési elv egyszerűsítve: a fék-, gáz- és kormányrendszer automatikus összehangolása. De mint azt Tom Jacobs, a járműregisztrációs iroda szóvivője is kijelentette: a rendszer még fejlesztés alatt áll. Aggodalomra azonban semmi ok!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!