Kereső toggle

A Verdák életre kelnek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Különös jelenségnek lehetnek szemtanúi a közeljövőben Nevada lakói: olyan autók fognak furikázni útjaikon, melyek magukat vezetik. A Disney Pixar Animációs Stúdió által alkotott Verdák című animációs filmtől vagy a Transformers világától nem idegen az elképzelés - immáron azonban nem rajzolói fantázia, de nem is kaszkadőrmutatvány áll a jelenség mögött, hanem a Google.

Az új önjáró járgány titka szuperintelligens vezetőszoftverében, fejlett mozgás- és közelségérzékelőiben, valamint terjedelmes GPS-adatbázisában keresendő. Miután az állami törvényhozás 2011-ben lehetővé tette az új autó tesztelését, az Egyesült Államok járműregisztrációs irodája bizalmat szavazott a masinának, és egy hónapja kiadták az első forgalmi engedélyt.

A használat feltétele legalább két személy jelenléte: egyiküknek a volán mögött, társának pedig az anyósülésen kell utaznia. Már februárban elkészültek az autonóm vezetésre vonatkozó új, speciális közlekedési szabályok. Ez mégsem jelenti, hogy Las Vegasban ezentúl ölbe tett kézzel furikáznának az aranyifjak, hiszen sok-sok próbajárat és tesztelés vár még az engedélyezett autókra. A befektető és fejlesztő cégeknek még bizonyítaniuk kell - bár úgy tűnik, hogy az eredetileg beharangozott adminisztrációs és technikai akadályok (sokmilliós biztosítások és agyonrészletezett tesztprogramok) nagy része elhárult.

A Google tesztflottája egyelőre nyolctagú: egy Audi TT, egy Lexus RX450h és hat Toyota Prius. A jelenlegi működési elv egyszerűsítve: a fék-, gáz- és kormányrendszer automatikus összehangolása. De mint azt Tom Jacobs, a járműregisztrációs iroda szóvivője is kijelentette: a rendszer még fejlesztés alatt áll. Aggodalomra azonban semmi ok!

A járművek nem válnak Transformers-szerűen öntörvényűvé. Elég egy enyhe nyomás a pedálokra, vagy megmozdítani a kormányt, és az autó ismét kezes bárány lesz, akárcsak a már széles körben elterjedt tempomatrendszer esetében. Bár ilyen autók bevezetésére hazánkban alighanem még évtizedeket várhatunk, ha olyan kocsi húz el mellettünk, melynek vörös hátterű rendszámtábláján a végtelenséget jelző fektetett nyolcas található, akkor egy Nevadából megszökött példányról van szó.

Eddig jóformán csak a forgalomba helyezést engedélyező hivatal munkatársainak volt szerencséje próbautakra a „jövő autójában", kivételt képez például Brian Sandoval nevadai kormányzó, aki lenyűgözőnek írta le az általa megtett 24 mérföldet.

Bár az újítás zászlóvivője a Google, nemrég a General Motors is bejelentette, hogy a tempomattechnika továbbfejlesztésével igyekszik felturbózni Cadillac márkájú gépkocsijait.

Olvasson tovább: