Kereső toggle

Itt a női robot

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Énekel, mosolyog és beszélget a legújabb, női testbe csomagolt robot, amelyet a 2012-es Robotok mozgásban kiállításon mutattak be Hongkongban. Az igazi embertől nehezen megkülönböztethető robotot  Hiroshi Ishiguro (kis képünkön lent) az egyik legnagyobb japán robotfejlesztő készítette.

A Geminoid F nevű szerkezet egy huszonéves japán nőre hasonlít, hatvanötféle cselekvésre képes, ezzel ő lett a világ egyik legintelligensebb robotja. A robotlány távirányítással működik, képes totálisan leutánozni kezelőjének beszédét és imitálni arcmozgását, tud például mosolyogni vagy a szemöldökét ráncolni.

Az alkotó 2006-ban saját magáról készített egy androidmásolatot, amelyet Geminoid HI-1-nek nevezett, de a jelenlegi újdonság sokkal kifinomultabb motoros szerkezettel rendelkezik. Ennek következtében mintegy tizedére, 110 ezer dollárra csökkent a robot előállítási költsége, Ishiguro ezért abban bízik, hogy a termékre nagy kereslet lesz. A robot elektronikája a testben van elhelyezve, és egyszerűen fel lehet tölteni elektromos hálózatról.

Ishiguro szerint számtalan felhasználási módja lehet a női robotnak: lehet manöken, helyettesítő tanár vagy akár egy recepciós. Az alkotó azonban nem ad egyenes választ azoknak, akik aggódnak a robotok felhasználásával kapcsolatban: „Nem tudjuk megjósolni, hogyan fogják az emberek használni a robotokat. Mi csak a technológiát adjuk, de nincs rálátásunk az alkalmazásukra." Ishiguro állítása szerint a robotok idővel az emberek barátaivá vagy akár intim társaivá válhatnak, és megfelelő technológiával olyan robotokat tud majd legyártani, amelyek képesek lesznek a gondolkodásra, és az emberekhez hasonlóan fognak cselekedni és reagálni.

„Mit jelent az a szó, hogy emberi? - teszi fel a kérdést a fejlesztő. - Definiálják nekem, és én létrehozok arról egy másolatot." A japánok mellesleg már hozzászoktak ahhoz, hogy robotokat alkalmazzanak a mindennapi életben, a tokiói építkezések mellett például gyakran robotokkal irányítják a forgalmat.

Kéz és láb

A Texasi Egyetem kutatói márciusban mutatták be a legújabb robot-lábakat, amelyek rövidesen képesek lesznek a felszínváltozáshoz alkalmazkodva futni. Ez azt jelenti, hogy a szerkezet automatikusan alkalmazkodik az egyenetlen talajhoz anélkül, hogy megállna és kiszámítaná mozdulatait. A Hume-nak nevezett robot elasztikus működtető szerkezettel rendelkezik, amely képes a térdnél teljesen meghajolni, ezáltal sziklákon vagy más akadályokon átmászni.

A robotot gyártó MEKA cég azt tervezi, hogy az M1 Mobile Manipulator robot karjait szereli rá a Hume-ra, és akkor már csak a robot „bőrrel" való befedése hiányzik ahhoz, hogy a Terminátor-filmekből ismert szerkezetekhez hasonló robotok készüljenek.

 

Olvasson tovább: