hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kétszáz évig élhetünk?
Interjú Ada Jonath kémiai Nobel-díjas tudóssal

2012. 04. 26.
Nemrég egy fényképsorozatot láttam öregedő rocksztárokról, milyenek voltak negyven éve, és hogyan néznek ki most. Voltak közöttük tisztes öregurak, míg mások akár egy zombifilm statisztái is lehetnének. A szokások nem okozhatnak ekkora különbséget, mert szinte valamennyien deviáns életet élnek a mai napig. Mitől függ, hogy milyen gyorsan öregszünk?

- A tudomány és a kozmetikai cégek is lázasan keresik erre a választ, de ma sem tudja senki, hogy mi okozza a különbséget. Nem ismerjük az öregedés belső folyamatait, csak azt, hogy mindenkiben, a megszületésétől, a nulladik pillanattól kezdve elindulnak ezek a változások, bár közülük a legtöbb csak hosszú évek múltán érezteti a hatását.

A huszadik század eleje óta több mint harminc évvel nőtt a fejlett országokban a születéskor várható élettartam. Mi okozta ezt a drasztikus változást? Egészségesebbek vagyunk, vagy jobbak a gyógyszerek?

- Mind a kettő együttesen. Számos olyan betegségre rendelkezésre áll már oltás, amelyekbe korábban belehaltak az emberek. Tudunk kezelni korábban halálosnak bizonyult betegségeket, és el kell ismerni, hogy tisztábbak is vagyunk. A higiénia hiánya miatt számos országban ma is korábban halnak meg az emberek. És persze az is szerepet játszik, hogy az elmúlt ötven-hatvan évben kevesebb volt a háború.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!