hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Illegális patikák a facebookon
Virágzik az online drogkereskedelem

2012. 04. 19.
„Meg kell akadályoznunk, hogy a közösségi médián keresztül áruljanak drogot gyerekeknek" - szólított fel február végén megjelent éves kábítószer-jelentésében az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szerve (INCB), amely a közösségi oldalakon elterjedt illegális drogkereskedelem élénkülésére hívja fel a figyelmet.

Az INCB jelentésének idei kiemelt témája a droghasználat következtében kialakuló társadalmi kirekesztés és marginalizálódás problémája volt. A jelentés szerint a drogfogyasztás és -kereskedelem mind a fejlett, mind a fejlődő országokban továbbra is számos szociális, társadalmi és egészségügyi problémát, valamint növekvő bűnözést okoz.

Az INCB elnöke, Hamid Ghodse ugyanakkor egy új jelenségre is felhívta a figyelmet: „Az illegális gyógyszertárak a közösségi médiát használják fel arra, hogy minél nagyobb, elsősorban fiatal közönség körében értékesítsék a veszélyes anyagokat." Ezek az online patikák sokszor úgy csempészik termékeiket a fogyasztókhoz, hogy ők a rendelt szerek veszélyeivel sok esetben nincsenek is tisztában.

A szervezet felhívja a kormányokat, hogy tiltsák be és zárják le az ilyen gyógyszertárakat, és kobozzák el az illegálisan rendelhető és postai úton csempészett termékeket. A jelentés aggasztó jelenségként említi, hogy egyre többen alkalmaznak úgynevezett nemierőszak-drogokat, más néven randidrogokat, melyek közül a két legismertebb a GHB (közismertebb nevén „Gina") és a ketamin.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!