Kereső toggle

Totális kontroll a Google-tól

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

,,Megváltoznak az adatvédelmi irányelvek. Ez tényleg fontos!"- ilyen és ehhez hasonló üzenetekkel találkozhattak az elmúlt hetekben azok az internetezők, akik a Google keresőjét használják. Az újonnan bevezetett változások nagy port kavartak mind Európában, mind az Egyesült Államokban, a keresőóriás ugyanis ezentúl már egyénenként tudja ellenőrizni a felhasználókat.

A Google már jó ideje hirdette azokat a változásokat, melyek részeként 60 adatvédelmi irányelvtől kívánt megszabadulni, hogy ,,egységesen egyszerű és ösztönző élményt" tudjon nyújtani felhasználóinak. Ez  azt jelenti, hogy a gigavállalat ezek után nem szolgáltatásonként, hanem egyénenként fogja összegyűjteni a netezők adatait annak érdekében - a cég állítása szerint -, hogy mindenki számára személyre szabottan tudják a találatokat és reklámokat szolgáltatni, ezáltal könnyítve meg a keresést.

Az Európai Unió jogi biztosa szerint mind a huszonhét tagállamnak ,,komoly kétségei vannak" afelől, hogy a Google jogszerűen hozta-e meg ezeket a döntéseket. Csak Nagy-Britanniában több mint 9,3 millió, a Google által fejlesztett androidalapú okostelefont használnak. Ez azért fontos, mert ahhoz, hogy ezeket a telefonokat teljeskörűen lehessen használni, be kell jelentkezni rajtuk egy Google-fiókkal, és el kell fogadni a felhasználási feltételeket. Ha ez megtörtént, a keresőóriás máris hozzáférhet minden adatunkhoz: többek között a híváslistához, SMS-ekhez, földrajzi koordinátáinkhoz és tulajdonképpen mindenhez, ami a telefonunkon van.

Alex Hanff lancasteri lakos nemrég pert indított a Google ellen, ugyanis pont a változtatások előtt vett magának egy 400 fontos, androidalapú telefont. Hanff nem hajlandó elfogadni a hirtelen jött adatvédelmi változásokat, ezért a készülék árát követeli a cégen, azt remélve, hogy többen is csatlakoznak majd hozzá.

,,Előzetes vizsgálataink azt mutatják, hogy nagyon nehéz megállapítani, még képzett szakértőknek is, mely adatokat, mely szolgáltatásokhoz kapcsolódva, milyen célból használnak fel" - hívta fel a francia személyi jogok felügyelete a Google figyelmét több európai szervezet nevében.

A változások világszerte több százmillió embert érintenek, a kétségeket pedig tovább növeli, hogy a közelmúltban több informatikai céghez törtek be hackerek (legutóbb a Sonytól lopták el több mint 77 millió felhasználójának adatait). A Google szerint az adatokat visszaélések nélkül, a felhasználók érdekében gyűjtik, és ezek az információk biztonságban vannak. Az új szabályozás csak a Google-fiókkal rendelkezőket érinti, akik egyedül a keresőt használják, azoknak ezt nem kell figyelembe venniük. Többen megpróbálkoztak már a kontroll kijátszásával, melynek legegyszerűbb módja, ha az úgynevezett ,,inkognitó mód"-ban böngészünk. A kereső ilyenkor semmilyen adatunkat nem menti el, azonban ez sem tűnik végleges megoldásnak, a Google pedig egyelőre ellenáll a támadásoknak.

Olvasson tovább: