Kereső toggle

Önkéntes halál

A magyar még mindig a kontinens egyik legbagósabb népe

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Súlyosan károsítja Ön és a környezetében élők egészségét. Halált okozhat! - Naponta olvassuk a figyelmeztetéseket a dohányzás káros hatásairól. Miközben egyre korlátozzák azokat a helyszíneket, ahol rá lehet gyújtani, a magyar még mindig a kontinens egyik legbagósabb népe. A férfiaknak több mint 40, a nőknek több mint 30 százaléka dohányzik nálunk a The Tobacco Atlas adatai szerint. A jól profitáló dohányipar nyereségéből minden halálos áldozatra 6000 USD jut.

A nagyságrendek érzékeltetése végett íme néhány adat: a hat legnagyobb dohányipari cég tavalyi összes nyeresége annyi volt, mint a Coca-Cola, a McDonald's és a Microsoft ugyanez évi egyesített nyeresége (35,1 milliárd USD). Ha az egész iparág egyetlen országot alkotna, „Bagóland" éves GDP-je Szaúd-Arábiáéhoz vagy Svédországéhoz lenne hasonlítható. Természetesen a legnagyobb nyereséget a kínai nemzeti dohánycég könyvelhette el tavaly: ez egyértelműen a legnagyobb piac. Kínában a férfiak 50 százaléka, a nőknek csupán 2 százaléka gyújt rá rendszeresen, 2011-ben minden harmadik csikket Kínában nyomták el.

Európában az ukránok, a görögök, a litvánok és az észtek viszik a prímet, itt a férfiaknak több mint 50 százaléka mérgezi magát nikotinnal. Magyarország Romániával, Bulgáriával, Boszniával és Ausztriával egy masszív második vonalat képvisel 40-50 százalék közötti aránnyal a férfiak körében. Sógorainktól nyugatabbra és északabbra csak alacsonyabb értékeket találunk. Még elszomorítóbb, hogy a hölgyek körében kifejezetten kiugró az arány: világviszonylatban az 5 legfüstölgőbb női társadalma a miénk. Európában csak az osztrák lányok-asszonyok szívnak többet, mint mi. Sok nő hagy fel a cigarettázással a gyermekvállalás előtt-alatt, és sokaknál ez végleges döntés is, de hát a gyermekvállalás sem erősségünk sajnos...

Az American Cancer Society és a World Lung Foundation márciusban publikált adatai szerint 2011-ben 6 millió ember halálát okozta dohányzással összefüggő betegség, a halálesetek 80 százaléka alacsony vagy közepes jövedelmű országok lakosait érintette. Mind Kínában (évi 1,2 millió ember), mind az USA-ban ez az egyes számú haláloknak számít, és a rákos megbetegedéshez vezető hatások közül ez az egyetlen, amelyet az ember közvetlenül okoz saját maga számára. A dohányzási atlasz szerint a dohányzás által okozott károk jóval meghaladják az abból származó bevételeket. Az Egyesült Államokban az eladott cigaretták összértékének körülbelül 2,5-szerese volt az a kár, amit a dohányzás okozta betegségek kezelése, a kieső munkaerő-produktivitás és a korai elhalálozások jelentenek.

A tendenciákból az látszik, hogy a dohányipar számára a szegényebb országok jelentik az újabb piacokat. A dohánytermékek az elmúlt években folyamatosan egyre inkább elérhetőek lettek az alacsony és közepes jövedelmű országok átlagpolgárai számára, itt a dohányzás visszaszorítására fordított erőfeszítések és összegek alig mérhetők. Általában az életszínvonal emelkedésével egyre kevesebben dohányoznak - ez alól nyugati szomszédunk a markáns kivétel. A fejlett világban az általában „boldognak" mondott nemzetekben találjuk a legkevesebb dohányost (svédek, kanadaiak).

Olvasson tovább: