hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mikromotor a gyomorban

2012. 03. 08.
Gyomorsav által hajtott miniatűr motort készített Joseph Wang, a San Diegó-i egyetem mérnöke. A motor készítésekor Wang egy 10 mikrométeres kúp alakú csövet cinkkel borított be. A kutató a cinknek azt a tulajdonságát használta ki, hogy a savas környezetre adott reakcióként hidrogénbuborékokat hoz létre. Amikor a cinkborítású, mikroszkopikus méretű műszer a gyomorba kerül, a felületén buborékok kezdenek képződni, amelyek a cső egyik végén távoznak. A műszer ezzel az ötletes megoldással halad előre a gyomorban. A tervező véleménye szerint a „rakéta" - kamerával felszerelve - alkalmas lehet a gyomor belsejének feltérképezésére, rákos daganatok felkutatására, és sokféle célzott terápiában is nagy segítség lehet.

Korábban feltaláltak már hasonló mikromotort, amely hidrogén-peroxidból hozott létre oxigénbuborékokat, ez a találmány be is került a Guinness Rekordok Könyvébe, mint „a világ legkisebb sugárhajtóműve", feltalálójával, a leibnitzi Oliver Schmidttel együtt. A peroxid azonban mérgező a sejtek számára, ezért biológiai célokra nem lehetett használni a műszert. A leibni­tzi kutató is elismerte, hogy a savval működő mikrorakéta az első ilyen találmány, ami nem károsítja a szervezetet. Sőt, mivel a sebessége a gyomor savtartalmától függ, a PH-érték meghatározásában is hasznos segítséget nyújthat. A gyomorsav szintje egyébként a motor élettartamát is meghatározza, ami egyelőre 10 másodperctől 2 percig terjedhet.

Joseph Wang parányi rakétája számtalan módon hasznosítható. Ha például bizonyos antitestekkel vagy nukleinsavakkal borítják be, alkalmas lehet proteinek vagy DNS-részletek összegyűjtésére folyékony közegben, célzott terápiákban pedig akár proteint is szállíthatnak a segítségével a szervezet bizonyos részébe. „Felfoghatjuk úgy, mint egy független kis nanoeszközt, amely körbeúszva helyreállít bizonyos dolgokat, vagy mikrosebészeti beavatkozásokat végez" - összegezte Schmidt. Vannak azonban még megoldásra váró problémák a találmánnyal kapcsolatban: bár haladási irányát egy mágnes sebességével lehet befolyásolni, a sebességét azonban nem, és egyelőre még megállítani sem tudják a gyomorba került műszert.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!