Kereső toggle

Életveszélyes fogyókúra

Az alakformáló pirulák mellékhatásai

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szeretnél magabiztosabb lenni, vagy nagyobb önbizalomra vágysz? Jó lenne, ha nyárra igazán önmagad lehetnél? Ilyen és ehhez hasonló szlogenekkel kínálják az interneten a gyors és igen hatékony fogyást ígérő szintetikus szereket. Azok viszont, akik ezeket a készítményeket megvásárolják, gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a mai szépségideálnak megfelelő testsúly vagy forma eléréséhez választott módszer rosszabb esetben akár az életükbe is kerülhet.

A tavasz közeledtével, a kiadós téli nagy evések után újra előkerülnek a lengébb ruhadarabok, és az ember észreveszi, hogy vagy egy-két számmal nagyobb méretre van szüksége, vagy fogyásra. Ilyenkor persze a legtöbb ember, ha választhat, elsősorban nem kondibérletre, hanem az azonnali fogyást garantáló csodaszerekre költené a pénzét. A gyorsaságnak viszont, amit más szóval akár lustaságnak is nevezhetnénk, igen súlyos ára van.

Amerikában, ahol a túlsúly igen nagy társadalmi problémát jelent, régóta vitás kérdésnek számítanak a legálisan megszerezhető fogyasztótabletták. Februárban újra terítékre került a téma, mivel az Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) engedélyezett egy 2010-ben már elutasított fogyasztókészítményt, amelynek fő hatóanyagai a topiramát és a phentermin. Az előbbit leginkább epilepsziás rohamok kezelésére alkalmazzák, míg az utóbbit olyan túlsúly kezelésére, amely már veszélyezteti a páciens életét. A phentermin vegyület igen hasonló az amfetaminhoz, hasonló stimuláns hatásokkal rendelkezik. Ez a hatóanyag a nálunk is beszerezhető fogyasztópirulákban szintén megtalálható, így a hobbitestépítők és a gyorsan, bármi áron fogyni kívánók körében igen népszerű Adipexben és Regenonban is. Ezeket leginkább az éhségérzet csökkentésére fogyasztják a fogyni vágyók, viszont a szakemberek szerint olyan erős stimuláns hatást váltanak ki a központi idegrendszerben, ami miatt legfeljebb tizenkét hétig lehet csak szedni őket. Mindezek mellett, mivel hasonlóan működnek az amfetaminhoz, nagyon könnyen rájuk is lehet szokni. Ezeket a szereket az orvosok éppen emiatt olyan páciensek esetében írják fel, akiknél a szervezetben felhalmozódott zsírtömeg a fent említett mellékhatásnál sokkal nagyobb egészségügyi kockázatot jelent. Az FDA is pontosan ezzel az indokkal utasította el a most engedélyezett szer licencét 2010-ben, mivel szerintük a készítmény pozitív hatása bizonyos esetekben sokkal kisebb, mint az általa kiváltott mellékhatások.

Az amerikaiaknak teljesen más a szándékuk ezekkel a szerekkel, mint azoknak, akik itthon a fő felvevőpiachoz tartoznak. Az Államokban ugyanis a társadalom 35 százaléka olyan mértékben túlsúlyos, hogy náluk a testmozgás gyakran kevés eredménnyel jár. Így a gyógyszeriparnak meg kellett találnia azt az áthidaló megoldást, ami arra az időre nyújt segítséget, ami a kritikus túlsúly, és a kondizással már javítható testtömeg között telik el. Ennek megfelelően a most engedélyezett szert sem kaphatja meg akárki, csak szigorú orvosi felügyelet mellett lehet szedni.

A British Medical Journal gyógyszer-ipari szaklap nemrégiben megvizsgálta a fogyasztószereket, és a jelentés szerint három olyan vegyület is van ezekben a tablettákban, amelyek valóban fogyasztó hatásúak, ám a maximum 10 százalékos testtömegcsökkenés mellett ijesztő mellékhatáslista is társul melléjük. Az Amerikában hosszú távú használatra is engedélyezett hatóanyagok szedése, például a sibutramine-é, amely megtalálható a hazánkban korábban igen népszerű, ám az Országos Gyógyszerészeti Intézet által 2010-ben betiltott Reductil nevű szerben is, olyan szív- és keringési kockázatot jelent, ami messze meghaladja a szer pozitív hatásait. Ez a hatóanyag az anyagcserét gyorsítja, ám emellett növeli a vérnyomást, valamint álmatlanságot és székrekedést is okoz. A weboldalon, ahol a Reductil hatásához és összetételéhez hasonló szereket meg lehet rendelni, egy igen gyenge minőségű magyar fordítás található a mellékhatások és a betegtájékoztató menüpontokban, a fórum pedig, ahol a visszajelzések olvashatók, az ember minden éberségét elaltatja, és megnyugtatja, hogy garantált lesz a siker, mivel a megrendelhető szerek hatóanyaga semmiben sem különbözik a Reductilétól. Ennek ellenére a Reductilt pontosan azért tiltották be itthon, és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) javaslatára egész Európában, mert súlyosan megnöveli a szélütés és a szívinfarktus veszélyét. Így azoknak, akik „kéz alatt" megrendelve, saját felelősségükre fogyasztják, ezek a szerek olyan egészségkárosodást okozhatnak, ami utólag visszatekintve sokkal rosszabb, mint az, hogy 36-os méret helyett valakinek 38-ast kell hordania. A fogyasztók ugyanis a legtöbb esetben olyan nők, akik az étkezésben gyakorolt fegyelmezettséggel, esetleg dietetikai tanácsok betartásával, és egy aerobic DVD-vel sokkal tartósabb eredményt tudnának elérni, pontosan ugyanennyi idő alatt.

Tudni kell abbahagyni

A Life magazin címlapja 1968-ból: a diétás tabletták problémája nem mai keletű. Az igazán eltökélteket persze a mellékhatások sem riasztják vissza a káros szerektől, ám a felelősebben gondolkodóknak a következőket ajánljuk: fogyasszanak több magas víztartalmú ételt (gyümölcsöt, salátát) a nagy étkezések elején, és hagyják abba az evést, amikor még nem érzik telítve magukat, hogy a gyomor jelezhesse az agyban: már nem kér többet.

 

 

Olvasson tovább: