hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Vosztok-tó titka
Sikeres expedíció az Antarktisz jege alatt

2012. 02. 23.
Hosszú évek munkája után orosz kutatóknak sikerült átfúrni a Vosztok-tó jegét, és bebocsátást nyerni egy ismeretlen, jég alatti világba. Az Antarktiszon mintegy háromszáz jégfelszín alatti tó található, amelyeknek egyikét sem sikerült feltárni, így az expedíció sikeressége történelmi jelentőségű.

A kutatók abban reménykednek, hogy a tóban izgalmas felfedezések várnak rájuk az Antarktisz történelmével kapcsolatban. Valery Lukin, az oroszországi Arktikai és Antarktiszi Kutató Intézet (AARI) munkatársa szerint elemezhetik „az élő organizmusok evolúcióját is, hiszen a jég alatti organizmusok hosszú ideig nem érintkeztek az atmoszférával és a napfénnyel".

A kutatók csak nagyon hosszú tervezés után láthattak neki a fúrásnak, hiszen a tó a Déli-sarkvidék keleti lemezén található, amely egyike a föld legzordabb vidékének. Ezen a helyen mérték 1983-ban a valaha mért leghidegebb hőmérsékletet, mínusz 89 Celsius-fokot. Az extrém időjárás miatt csak a déli félteke nyári időszakában tudtak a tudósok a tónál dolgozni, ám az február első heteiben véget ér. A rendelkezésre álló időben a csoport hetekig megállás nélkül fúrt, a nap huszonnégy órájában. „Olyan ez, mint egy idegen bolygón, ahol még senki sem járt előttünk" - mondta Lukin.

A Vosztok állomást az oroszok állították fel 1956-ban, és szeizmikus méréseik hamar kimutatták, hogy a jég alatt cseppfolyós állapotban található víz. Brit tudósok csak a kilencvenes években tudták radar segítségével megmérni a jég alatti tó kiterjedését. A 4 kilométeres mélységben található Vosztok-tó felszíne 15 000 négyzetkilométer, és mintegy 800 méter mély, mérete hasonló a Bajkál-tóhoz Szibériában vagy az Ontario-tóhoz Észak-Amerikában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!