Kereső toggle

Célon túli barátság: Carroll Shelby és Ken Miles különleges kapcsolata

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy rendkívül tehetséges, de nyers stílusú brit autóversenyző, és egy amerikai srác, aki szériaautókat alakított szupergyors versenygépekké: az ismeretség munkakapcsolatnak indult, azonban rövid idő alatt barátsággá mélyült – együtt szálltak szembe a cégen belüli intrikákkal, hogy világcsúcsra törhessenek.

Történetük a Ferrari sikersorozatával kezdődik: a ’60-as évek elején egyértelműen a vörös autók uralták a 24 órás megbízhatósági versenyek zömét, ezzel presztízst és persze komoly eladásokat szerezve a vállalatnak. Miközben a pályán nem volt kihívójuk, a pénzügyi gondok nehéz helyzetbe hozták Enzo Ferrarit, a tulajdonost. Autóit csak a leggazdagabb réteg engedhette meg magának, vezető mérnökei egymás után hagyták el, a Ford pedig már jelentkezett is egy esetleges fúzióra, tulajdonképpen már csak alá kellett volna írni a papírokat. A felvásárlással azonban az anyagi gondokkal együtt a Ferrari versenyrészlegének szabadsága is eltűnt volna. Enzo számára ez nem lehetett opció: fiatalkora óta a versenyzésnek élt. Így az utolsó pillanatban borult a szerződés, Enzo Ferrari üres kézzel, és néhány keresetlen szóval küldte haza az ifjabbik Henry Ford képviselőit.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: