Kereső toggle

Minden élet számít: Híres túlélők az anyaméhből

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Cristiano Ronaldo, Andrea Bocelli, Steve Jobs. Tudja valaki, mi bennük a közös? Mindhárom hírességnek az élete forgott kockán, mielőtt megszülettek. Szegénység, környezeti nyomás, rossz orvosi diagnózis próbálta az édesanyákat abba az irányba terelni, hogy elvetessék őket.

Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint évente 40-50 millió abortuszt hajtanak végre. Összehasonlítva más elhalálozási okokkal, a WHO legfrissebb adatai alapján az elmúlt időszakban évente körülbelül 18 millióan haltak meg szív- és érrendszeri betegségekben, közel 10 millióan rákban, több mint 8 millióan dohányzás, és közel 800 ezren HIV-fertőzés miatt. Tehát 2,5-szer annyian vesztették életüket terhességmegszakítás következtében, mint a vezető haláloknak számító szív- és érrendszeri betegségekben.

A Worldometer naprakész statisztikái alapján 2020-ban e cikk megjelenéséig már több mint 11 millió magzattól tagadták meg az élethez való jogot. Szerencsére vannak olyanok is, akik a nehéz körülmények ellenére végül meggondolják magukat. Jelen cikkünkben olyan hírességekről írunk, akiket nem ismerhetnénk, ha a szülők az abortuszt választják.

Cristiano Ronaldo

C. Ronaldót, a portugál futballklasszist senkinek nem kell bemutatni. A bulvársajtót nemrég elárasztották a hírek, miszerint édesanyja, Maria Dolores dos Santos Aveiro március elején stroke-ot kapott. Bár állapota stabilizálódott, és jelenleg fia gondoskodik róla, mindez máshogy alakult volna, ha 35 évvel ezelőtt a sors nem szól közbe.

Az aranylabdás zseni édesanyja 2014-ben kiadott, Mae Coragem (Anyai bátorság) című könyvében részletesen számol be arról, hogyan akarta megszakítani terhességét három évtizeddel korábban a jelenlegi futballsztárral. Az árvaházban felnőtt Dolores Aveiro mindent megtett, hogy kitörjön a szegénységből. Alkoholista férje mellett keményen dolgozott, hogy három gyermekét eltartsa és felnevelje. Gyakorlatilag a megélhetésükért küzdöttek, amikor váratlanul negyedszerre is teherbe esett. Orvosainál pénzügyi okokra hivatkozva abortuszért folyamodott, ám az egészségügyi szakemberek megtagadták a kérését. Dolores ekkor házi módszereket próbált bevetni, hogy elvetesse a magzatot: forralt fekete sört ivott, és addig futott, amíg azt nem érezte, mindjárt összeesik. A próbálkozások sikertelennek bizonyultak, így végül 1985-ben megszületett a negyedik gyermekük: Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, akinek a futball iránti érdeklődése és tehetsége már korán megmutatkozott. Mára a világ második legjobban megfizetett futballistája. Gyakran viccelődött anyjával, miszerint a nő nem akarta, hogy megszülessen, és épp ő, legkisebb fia gondoskodik róla. Dolores Aveiro egy ízben azt nyilatkozta fiáról: „Ezt a gyereket abortálni akartam, de Isten nem engedte, hogy megtörténjen. Boldog vagyok emiatt, és azért is, hogy Isten nem büntetett meg engem.”

Andrea Bocelli

A világ egyik leghíresebb tenoristája is híres az abortuszellenességéről. A vak művész 2010-ben egy gyermekjóléti szervezet által rendezett program keretében állt kamerák elé a történetével. Lágy zongoraszó kíséretében kezdett el mesélni egy fiatal várandós feleségről, aki vakbélgyulladás miatt kórházba került. Mivel az orvosok jegeléses módszert alkalmaztak a hasán, attól tartva, hogy a baba valamilyen fogyatékossággal születne, azt javasolták neki, szakítsa meg a terhességet. 

A bátor asszony nem hallgatott a tanácsra, hanem megszülte gyermekét, akinek az Andrea Bocelli nevet adták. A tenorénekes hozzáfűzte az elmondottakhoz: tudja, hogy édesanyja jó döntést hozott, és ezáltal is szeretné bátorítani mindazokat a várandós anyákat, akik nehéz helyzetbe kerültek, az élethelyzetük komplikált lett, de meg akarják tartani magzatuk életét.

Bocelli már kisgyermekként nagy érdeklődést mutatott a zene iránt: hatévesen kezdett el zongorázni, majd megtanult fuvolán és szaxofonon is játszani, és előszeretettel énekelt családi vagy iskolai eseményeken. 12 évesen veszítette el végleg amúgy is gyenge látását egy focibaleset következtében. Mindez nem akadályozta meg abban, hogy egyetemi tanulmányokat folytasson, és jogi diplomát szerezzen. Felnőttként azonban pályát módosított, mert a zene iránti kötődését nem tudta magába fojtani. Luciano Pavarotti, a „tenorkirály” fedezte fel 1992-ben a feltörekvő énekest, karrierje onnantól kezdve rakétasebességgel ívelt felfelé.

Steve Jobs

Az Apple-vezér halálának dátumát sokan fejből is tudják, de születésének körülményeivel kevesen vannak tisztában. Steve Jobs biológiai szülei Joanne Schieble és Abdulfattah Jandali mindketten huszonhárom évesek voltak, amikor kiderült, hogy Joanne várandós. A pár patthelyzetbe került, mert a lányt apja kitagadta volna, ha feleségül megy a szír Abdulfattahhoz; abortálni viszont semmiképp sem akarták születendő gyermeküket, mivel egy kis katolikus közösséghez tartoztak. 1955 elején így Joanne San Franciscóba utazott, ahol egy kedves orvos vette szárnyai alá és segítettek neki a titkos örökbefogadást elintézni.

Joanne sokáig vonakodott a papírok aláírásával, mert reménykedett benne, hogy ő tudja fiát felnevelni. Végül beadta a derekát, azzal az egy kikötéssel, hogy az örökbefogadóknak egyetemi végzettséggel kell rendelkezniük. Mivel Paul Jobs és felesége, Clara munkásemberek voltak, Joanne úgy egyezett bele az örökbeadásba, hogy a szülők megígérték, bankszámlát nyitnak a fiú későbbi egyetemi tanulmányaira.

Steve Jobs az örökbefogadó szüleit tartotta igazi szüleinek. Az egyik washingtoni életvédő felvonuláson, a March of Life-on (Séta az életért) Jobs életrajzi könyvéből az alábbi, idézetet olvasták fel: „Szerettem volna találkozni a biológiai édesanyámmal vagy legalább csak látni őt, és megköszönni neki, hogy végül nem abortált. Hálás vagyok ezért. 23 éves volt, amikor a nehéz körülményei ellenére megszülethettem.”

Olvasson tovább: