Kereső toggle

"Még mindig hiszek" - Jeremy Camp megrendítő élettörténete

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Március 13-án mutatták be a Jeremy Camp első házasságáról szóló filmet az USA-ban, mely a koronavírus-időszak ellenére máris komoly bevételt hozott. Az áprilisra tervezett magyar bemutató a járványhelyzet miatt várat magára – a történet azonban filmtől függetlenül mindenki számára inspiráló.

Jeremy Camp élete tényleg filmbe illően indult: 22 évesen már sikeres énekes és dalszerző hírében állt; a 2000-es évektől sorra jelentek meg újabb és újabb albumai. Stílusosan zenélés közben találkozott élete szerelmével, Melissával, akivel pár hónappal a találkozást követően már az esküvőt tervezgették. Minden a boldog beteljesedés felé mutatott.

A drámai fordulat azonban még a nagy nap előtt bekövetkezett: Melissánál petefészekrákot diagnosztizáltak. A leküzdendő betegség még közelebb vitte őket egymáshoz, és mikor úgy tűnt, a lány állapota stabilizálódott, össze is házasodtak. Bár a szülők korainak tartották az esküvőt,

Jeremy biztos volt benne, hogy megtalálta azt a nőt, akiért kész bármit megtenni. A mézeshetek után azonban jött a hidegzuhany: Melissának kiújult korábbi betegsége, és a friss házaspárnak szembe kellett nézni a rideg ténnyel: a feleségnek hetei, legfeljebb hónapjai vannak még hátra.

A Még mindig hiszek című film mélyebb betekintést enged abba, mi játszódott le a fiatal párban, szüleikben, a zenész rajongóiban, és hogyan állta a viharos időszakot kettejük alaposan megpróbált hite.

„Ki ez a lány?”

Jeremytől sosem állt távol a kereszténység, édesapja egy helyi gyülekezet lelkésze volt. Ő tanította meg

gitározni a fiát, aki középiskolai tanulmányait követően egyből teológiát kezdett hallgatni a kaliforniai Calvary Chapel Bible College intézményében. Egy közös kollégiumi éneklés alatt figyelt fel egy dicséretvezető a fiatal Campre, és meghívta zenekarába.

Ezután gyorsan ívelt felfelé a fiú énekesi karrierje, a neve és a dalai is ismertek lettek egész Dél-Kaliforniában. Első albumának bemutatásakor ismerkedett meg Melissával; a barátságból nagyon hamar szerelem lett. „Egy bibliatanulmányozáson ültünk, én vezettem a dicséretet. Ahogy menet közben felnéztem, egyszer csak megláttam őt, ahogy úgy énekel, mintha minden más megszűnne körülötte, csak Jézus volt és ő. Ez nagy benyomást tett rám, és rögtön azt kérdeztem: Hűha, ki ez a lány?” – idézte fel Camp a film kapcsán megismerkedésük történetét.

Mint minden kapcsolatban, náluk is voltak hullámvölgyek, és egy időre pihentették a találkozásokat.

Éppen egy szünet időszakban értesítette Jeremyt telefonon egy közös barátjuk arról, hogy Melissa kórházba került. Jeremy meglátogatta a lányt, aki ekkor mondta ki azokat az elhíresült szavakat, melyeket a film is idéz: „Ha meg is halok rákban, de nyomot hagyok úgy, hogy egy ember Jézusnak adja az életét, akkor megérte.”

Árnyékok völgyében

A diagnózisra későn derült fény, a rák ekkorra már előrehaladott stádiumban volt, és létfontosságú szerveket is megtámadott. A nehézség újraélesztette egymás iránt érzett szeretetüket, és eljegyezték egymást, bár jegyességük alatt Melissának még kemoterápiára kellett járnia. Amikor úgy tűnt, a lány állapota javulásnak indult, kitűzték az esküvőt, ahol Jeremy apja, Tom Camp adta össze az ifjú párt. Jeremy 23 éves volt ekkor, Melissa 21.

A nászút felhőtlen boldogsága azonban nem tartott sokáig, az újdonsült feleségnek kiújultak az erős hasi fájdalmai pár nappal a házasságkötés után. Ekkor, még a nászúton született meg a Hitben járok (Walk by Faith) című Jeremy Camp-szám, mellyel a fiatal házasok egymást bátorították.

Hazaérve azonban megkapták a lehangoló orvosi diagnózist: a rák kiújult, Melissának már csak hetei, jobb esetben hónapjai vannak hátra. Jeremy minden fájdalmát és reménységét dalokba öntötte, miközben igyekezett feleségében erősíteni a gyógyulásba vetett hitet. Saját hite azonban többször is megrendült: amikor a Bibliában épp egy gyógyulásról szóló történetet olvasott, frusztráltságában a falhoz hajította a könyvet. „Megkérdőjeleztem, hogy Isten tényleg egy szerető Isten. Azt gondoltam, miért is osztanám meg az emberekkel, hogy Isten hűséges, ha valójában nem tartom annak” – mesélt kétségeiről.

Legbelül azonban mégis az Istenbe vetett hite tartotta életben, elmondása szerint gyásza és dühe közben végig érezte, hogy nincs egyedül, Isten minden lépésénél mellette van és támogatja. Melissa halálát követően, mindössze négy és fél hónap házasság után a családján keresztül tapasztalta meg leginkább a vigasztalást.

Újratervezés

Az utolsó dolog, amit ebben a helyzetben tenni kívánt, az éneklés volt. Miközben elviselhetetlennek tűnő fájdalommal küzdött, és próbálta nem elveszíteni hitét; azt érezte, Istennek más tervei is vannak vele: „Fogd a gitárod, szeretném, ha megírnál egy dalt.” Így született meg a Még mindig hiszek (I Still Believe) című szám, ami sokmilliós megtekintést és letöltést hozott, és rengeteg embernek adott reménységet az elmúlt évtizedben. A dal felkerült a keresztény toplistákra, még nagyobb ismertséget adva Jeremynek és történetének. Későbbi koncertjein mindig megemlékezett feleségéről, és arról a támogatásról, amit a küzdelmes időszakban megtapasztalt. Sokan mesélték utólag, hogy Melissa történetéből erőt tudtak meríteni, és közelebb kerültek ezáltal Istenhez. Az egyik ilyen személy Adrienne Liesching volt, a The Benjamin Gate szintén keresztény zenekar frontembere, akivel Jeremy aktuális albumának bemutatóján találkozott. Az ismeretségből hamarosan románc lett; 2003-ban házasodtak össze, két lányuk és egy fiuk született.

Évekkel ezelőtt azok az Erwin testvérek keresték meg Campet, akik a Csak elképzelni tudom (I Can Only Imagine) című filmet is vászonra vitték. Ahogy megismerték Jeremy történetét, úgy érezték, az énekes Bart Millard sztorija után az övét is érdemes megörökíteni. Camp maga is aktívan részt vett a forgatásokon – bár nem volt könnyű számára újra átélni, és más szemszögből nézni a történteket. A kedves, romantikus jelenetek mellett a két főszereplő fájdalma, kétségei és kitartása is erőteljes képsorokban villannak fel. A kórházban játszódó jelenetnél például Campnek el kellett hagynia a forgatási helyszínt, annyira rátört a sírás. Amikor visszament, és ránézett a közel 16 éve őt támogató feleségére és közös gyermekeikre, hirtelen rádöbbent: „Istenem, te mégis hűséges vagy. Ez volt életem legsötétebb időszaka, de már látom, mit hoztál ki belőle!”

A film nemcsak a szélesebb közönségnek nyerte el a tetszését. Melissa szülei és családtagjai is úgy érezték, méltó emléket állít lányuknak, és azzal, hogy újra és újra elmesélik a történetét, az valósul meg, amit Melissa mindig is szeretett volna: közelebb viszik az emberekhez Jézust.

Jeremy Thomas Camp

Amerikai kortárs keresztény énekes és dalszerző Indiana államból. Ezidáig 11 albuma jelent meg, melyből kettő aranylemez lett. Ötször nyert a GMA Dove Awardson, és Grammy-díjra is jelölték a 2010-ben kiadott Speaking Louder Than Before című albumáért. Az életéről készült film nagy siker az Egyesült Államokban, a világ többi országában várhatóan a közeljövőben kerül bemutatásra.

Az igaz szerelemről

„A mai generációnak azért nehéz, mert ha valami nem működik, az emberek továbblépnek. Ha nehézséget tapasztalnak, feladják; olyan világban élünk, ahol mindent annak kell alárendelni, hogy saját magunkat boldoggá tegyük. Ez teljesen az ellenkezője annak, amit Krisztus mondott; ő folyamatosan önmagunk megtagadásáról beszélt. A szeretet nem rólunk szól, hanem másokra irányul.” (Forrás: christianpost.com)

Olvasson tovább: