Kereső toggle

Hódít az otthondzsungel: Természetközeli élmény városlakóknak

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Bár egyre többen élnek városi környezetben, a lakberendezésben előtérbe kerülő botanikus enteriőr és zöld színek mutatják: vágyunk a természetközeliségre. A növények amellett, hogy látványos dekorelemei egy lakásnak vagy irodának, egészségünkre és közérzetünkre is jótékonyan hatnak.

A bensőnkben dolgozó kód erőteljesen táplálja azt a vágyat, ami oda hajt, ahonnan jöttünk: „vissza a természethez”. Fő iránnyá vált a kint és a bent közötti határok elmosása a lakóterek megalkotásában. Ebben segítségünkre vannak a természetes anyagok – melyek alkalmazása napjainkban rendkívül népszerű –, mint például a kavics, fa, selyem, gránit vagy a mészkő. Ezek az anyagok melegséget, életteliséget sugároznak, valamint esztétikusak, strapabíróak és egyediek.

Emellett egy természetes hatást keltő otthon legszebb dekorációi a növények – legyen ez egy növénysarok a lakás bármely pontján vagy növényfal a konyhában és az étkezőben.

A panellakás légtisztítói

A szobanövénytartás korábban az idősebbek hobbijának számított, manapság viszont egyre több fiatalt érdekel, hiszen nem kell olyan sok időt rájuk fordítani, lehet mellettük dolgozni, kimozdulni, szabadon utazni; ugyanakkor természetközeli hangulatot csempész be az otthonokba, szebbé teszi azt.

A növénynevelés viszonylag gyors sikerélményt is adhat, amit sokszor nem kapunk meg a mindennapi munkánk során. Egy-egy új virág, levél vagy hajtás megjelenése olyan pozitív visszajelzés, amit a főnökünktől és munkatársainktól is várnánk egy-egy munkafolyamattal kapcsolatban, de a rohanás és leterheltség miatt legtöbbször elmarad. A növények rövid időn belül reagálnak gondozásukra, ez egy őszinte kapcsolatról tesz tanúbizonyságot.

A természetközeliség élménye mellett a lakhatási kondíciók hívták életre a botanikus stílusú otthonok megjelenését. Az irreálisan magas fővárosi ingatlanárak miatt sokan nem engedhetnek meg maguknak saját lakást, így albérletben laknak. Nem saját tulajdon lévén általában limitált a dekorálási lehetőség, így a hatalmas átalakítások, fúrás-faragások helyett gazdaságosan és könnyen otthonossá lehet tenni a tereket növényekkel.

A zöld növények jótékony élettani hatásaival már többen foglalkoztak magas szinten: a NASA egy 1989-es kutatása során 12 növényt vizsgált, melyek alkalmasak lehetnek a levegőben is megtalálható toxikus vegyület: a formaldehid, a triklór-etilén és a benzol szintjének csökkentésére.

A philadelphiai Drexel Egyetem professzora csapatával 195 tanulmány eredményét vetette össze, melyek ugyancsak ezzel a témával foglalkoztak. Számításaik szerint egy kisebb irodában legalább 1000 növényre lenne szükség, ahhoz, hogy egy átlagos légtisztító berendezést ki lehessen váltani, így ha friss levegőre vágyunk, a növényeknél hatékonyabb megoldás, ha ablakot nyitunk. Más területen azonban erősen pozitív hatást fejtenek ki: a brit Exeteri Egyetem tudósai arra a következtetésre jutottak, hogy a szobanövények segítenek koncentrálni, hatásukra közel 50%-kal nő az általános jólétérzetünk, és hatékonyabbak leszünk feladatunk elvégzésében, mint egy növénymentes otthonban vagy munkahelyen.

Szoba- és dísznövényeket tehát menő lett nevelni, a karanténidőszakban pedig új hobbiként akár bele is vághatunk, ha követni akarjuk a trendet – már ha nevezhetjük trendnek, hiszen a növénytartás egy évezredekre visszanyúló történet…

Stresszoldó rozmaring

Érdemes növényválasztáskor is tudatosnak lenni, és olyanokat választani, melyeknek igényeit lakóhelyünk ki tudja szolgálni, valamint személyes élethelyzetünk, lehetőségeink is passzolnak hozzá. Tehát ne vegyünk nagy páraigényű, fényigényű növényt, ha sötét, száraz helyen élünk, és havonta 2 hetet távol töltünk az otthonunktól, mert nem lesz sikerélményünk. Vásárlás előtt érdemes tudni, mit szeretnénk, és mindig érdemes tájékozódni, milyenek a lakás adottságai, tudjuk-e eleget locsolni, kap-e majd elég fényt, mekkorára nő a választott növény, vannak-e mérgező részei, amelyek veszélyesek lehetnek gyerekekre vagy állatokra nézve.

Ha igazán nagyban gondolkodunk, saját fűszerkertet is kialakíthatunk konyhánkban, így mindig friss hozzávalókkal süthetünk-főzhetünk. A rozmaring ízesítésen túl stresszoldásra is jó, ráadásul szűri a levegőből a méreganyagokat. A bazsalikom, a kakukkfű, a zsálya és az oregánó is nagy fényigényű, ezért déli fekvésű ablakba valók, míg a petrezselyem, a babér vagy a menta a részleges napfényt szereti, így ők a keleti vagy nyugati fekvésű ablakba kerülhetnek. Fontos kiemelni, hogy a fűszernövények több odafigyelést igényelnek, mint dísz- és szobanövény társaik.

Az internetnek köszönhetően a növénynevelés jobban szem előtt van. Korábban nem voltak ezekhez hasonló, ösztönző erejű platformok, mint ma az Instagram vagy a Pinterest, melyek igazi inspirációforrást jelentenek. Voltak ugyan könyvek csodálatos képekkel a növényekről, de akinek nem esett egybe az érdeklődési körével, az nem vett a kezébe ilyen kötetet.

Mindenki más okból kezdi el: van, aki kíváncsiságból, van, aki ajándékba kapja, esetleg barátok, családtagok lelkesedése miatt. Az inspiráció mindig máshonnan érkezik, de a növényekkel való foglalatoskodás kortalan hobbi marad.

Olvasson tovább: