Kereső toggle

Mitől időtálló a kisasszonyok története?

Ami a filmből kimaradt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Louisa May Alcott maga sem gondolta, hogy a mindössze 10 hét alatt megkomponált regénye valóságos bestseller lesz saját korában. Mondanivalója valóban értékálló: egy szimpatikus család tagjai válsághelyzetben, anyagi nehézségek közepette küzdenek vállvetve a mindennapokban, hogy szebb jövőt teremthessenek.

A történet népszerűségére való tekintettel több filmes adaptáció is készült a regényből – egyiket éppen ez év elején láthattuk a mozikban. A több mint kétórás film – mely magába sűríti a négyrészes könyvsorozat 1-2. részének (a Kisasszonyok és a Jó feleségek) cselekményeit – nem vállalkozhatott arra, hogy mindent elmondjon. A hollywoodi forgatókönyv nyilván több időt szentelt a lobbanékony, feminista, írói ambíciókat dédelgető Jo karakterének kibontására, vagy az elit társasági körre és a gazdag férj után vágyakozó, művészi hajlamú Amy bemutatására, mint például a fiatal Brook házaspár kibontakozó családi életének feltárására. Az üzenet azonban a négy lány és szüleik mondanivalójával teljes, ezért jelen cikkünkben olyan fókuszból is szeretnénk olvasóink elé tárni az eredeti történetet, ami Greta Gerwig rendezéséből kimaradt.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: