Kereső toggle

Szupergyors internet mindenek felett

Már idén valósággá válhat Elon Musk álma

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Starlink névre hallgató, több ezer műholdat számláló projekt ötletét 2015-ben hozta napvilágra a SpaceX. Az amerikai űrtársaság több ambiciózus terv mellett akarja megvalósítani minden idők leggyorsabb és legnagyobb területen fogható műholdas internethálózatát.

Az űrtársaság és a projekt megalkotója, Elon Musk már jól ismert a hasonló kaliberű beruházásairól. Ilyenek például a Tesla, a Solar City, a PayPal, a Neuralink vagy The Boring Company és még sorolhatnánk. A dél-afrikai származású, jelenleg Los Angelesben élő mérnök és üzletember fedezte fel a nagy sávszélességű műholdas internetkapcsolat óriási kielégítetlen piacát. Céljai közt egyaránt fontos szerepet kap a lakossági és az üzleti/ipari felhasználás – a lényeg az internet eljuttatása olyan területekre, ahol a vezetékes hálózat kiépítése nem lehetséges vagy nagyon lassú.

A tervek szerint Starlink névre keresztelt hálózat tizenkétezer, egyenként 260 kilogrammos, utánfutó méretű műholdból fog állni. Az 550 kilométer magasan keringő berendezések a működésükhöz szükséges energiát napelemekkel termelik, egymás között lézerrel, a Föld felé pedig fáziseltolással irányított rádiójelekkel kommunikálnak. Elon azt ígérte, hogy a földi vevőegység mérete elég kicsi lesz ahhoz, hogy könnyedén elférjen például repülőgépek, hajók, vonatok tetején vagy akár egy hátizsákban is.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: