Kereső toggle

Mi lehet a boldog házasság titka?

Az igazi jóban, rosszban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A napokban a közösségi médiát elárasztották a házasság intézményét ünneplő házaspárok fotói. Hazánkban eközben a házasságkötések száma közel 40 éves csúcsot látszik megdönteni. Kérdés, hogy mi szükséges ahhoz, hogy ezek valóban tartósak is maradjanak? Szerencse, kitartás, esetleg puszta racionalitás – hol van a sikeres házasság és a boldog élet receptje?

A korban, amikor évezredek óta természetesnek tartott normákat, hétköznapi szokásokat kérdőjeleznek meg sokan, figyelemre méltó dolog a házasság hete kezdeményezés. A közel két évtizede létező, Angliából indult kampány 2008-óta van jelen Magyarországon, idén azonban mintha szélesebb körben terjedt volna el. A közösségi médiában nálunk is százával jelennek meg a házassági esküvői fotók, felhívva ezzel a szövetségkötés fontosságára a figyelmet: jóval többről van szó, mint pusztán egy papírról. „A házasság hete olyan széles körű összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét” – olvasható a szervezők közleményében. 

A földi élet koronája

Szintén örvendetes hír, hogy a tavalyi évben szeptemberig 52 079 pár házasodott össze hazánkban, ami több, mint 8 ezerrel meghaladja az előző év ugyanazon szakaszában köttetett házasságok számát. Az esküvői csúcsszezonnak számító július és szeptember közti időszakban 33 százalékkal többen házasodtak össze, mint a megelőző évben. S bár ezek a számok bizakodásra adnak okot a családcentrikus gondolkozású emberek számára, nem mehetünk el szó nélkül a válási statisztikák mellett. A KSH adatai szerint 2017-ben 100 házasságból 40 végződött válással, ami az elmúlt évtizedhez képest pozitív számnak minősül: 1992-től kezdődően 2008-ig ez az érték tartósan növekedett – 28-ról 46-ra –, azóta pedig, ha ingadozva is, de csökken.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: