Kereső toggle

Elveszik-e a munkánkat a robotok?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Dubaiban a napokban indult el egy robotikára és mesterséges intelligenciára specializálódott központ, amely azt tűzte ki céljául, hogy a képzéseikben részt vevő hallgatók felkészülten kerüljenek ki a munkaerőpiacra. Ott ugyanis több, jelenleg még létező feladatkör megszűnik vagy átformálódik, mire a diákok munkába állnak.

A Nemzetközi Robotikai Szövetség 2019-es riportja alapján a globálisan telepített ipari robotok állománya megközelítőleg 420 ezer egységgel növekedett 2018-ban, így a már használatban lévő társaikkal együtt körülbelül 3 millió egységnél járt 2019 elejére. A frissen telepített ipari robotok közel harmada az autóiparban, 25 százalékuk az elektronikai iparban, 10 százalékuk a fém- és megmunkálóiparban, 5 százalékuk a műanyag- és vegyiparban, 3 százalékuk pedig az élelmiszeriparban került telepítésre. Nem meglepő módon ezen eszközök kétharmadát Ázsiában installálták. Az öt, iparilag leginkább robotizált ország Kína, Japán, Egyesült Államok, Dél-Korea és Németország.

A szövetség 2022-re újabb 580 ezer ipari robot telepítését prognosztizálta. Ezzel egy időben az Oxford Economics angol elemző és tanácsadó cég globális szinten 20 millió gyártósori állás megszűnését jelzi előre az automatizált gyártósorokra való átállás miatt. Becslésük szerint egy ipari robot átlagosan 1,6 gyártósori munkást válthat ki, de ez a szám akár magasabb is lehet a kevésbé fejlett, alacsonyabban képzett munkaerővel rendelkező területeken. Másik oldalról viszont a tanulmányuk szerint azon munkavállalók, akik az automatizálás következtében válnak munkanélkülivé, a jövőben is leginkább könnyen automatizálható munkakörökben tudnak elhelyezkedni, mint például a közlekedés, építőipar, karbantartási munkálatok vagy adminisztratív pozíciók. Az elemzés alapján 2000 és 2016 között 1,7 millió gyártósori állás szűnt meg.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: