Kereső toggle

Auschwitz a konyhaasztalnál

Tudósítás a földi pokolból

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Auschwitz 75. évfordulóján 28 nyelven jelent meg egy holland túlélő korabeli tudósítása a földi pokolról. A könyv aktualitását a muszlim antiszemitizmus nyugati térhódítása mellett az is megerősíti, hogy Hollandiában csak most került sor miniszterelnöki szintű bocsánatkérésre a nácikkal való holland együttműködésért.

Magyarországon az Élet Menete Alapítvány és az Athenaeum Kiadó közös gondozásában jelent meg Eddy de Wind Auschwitz, végállomás című kötete. A szerző, s egyben főszereplő Hollandia német megszállását követően, 1942-ben önkéntes orvosként jelentkezett egy hollandiai gyűjtőtáborba, Westerborkba. A fiatalember abban reménykedett, hogy így megmentheti édesanyját a deportálástól, de mire Westerborkba érkezett, az édesanyját már elszállították Auschwitzba, ahol más hozzátartozóival együtt meggyilkolták. Eddy de Wind a gyűjtőtáborban feleségül vett egy fiatal ápolónőt, Friedelt. 1943-ban mindkettejüket elhurcolták a lengyelországi haláltáborba, amit leginkább egymás iránt érzett szerelmük miatt sikerült átvészelniük.

Eddy a tábor szovjet felszabadítása után belépett a Vörös Hadseregbe, és hónapokon át kezelte az ott maradt foglyokat. Esténként egy jegyzetfüzetbe írt le mindent, amin auschwitzi fogolyként keresztülment. Feljegyzéseit egy fogolytársnője indíttatására írta meg, aki azt mondta neki, azért kell túlélniük Auschwitzot, hogy elmondhassák, mi történt ott velük, hogy mindez soha többé ne ismétlődhessen meg. De Wind egyes szám első személyben kezdett el írni, de aztán áttért harmadik személyre, mert csak így volt lelkiereje arra, hogy beszámoljon az átélt szörnyűségekről.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: