Kereső toggle

A szabadság háza: Ilyenek a legzöldebb otthonok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Sokakat joggal foglalkoztat napjainkban a fogyasztói életmóddal szemben egy fenntarthatóbb életvitel megvalósítása. Ennek nagy része otthonunkban kezdődik, éppen ezért egyre népszerűbbek a közművektől teljesen független, zéró ökológiai lábnyommal rendelkező épületek.

A 20. század kétségtelenül az olcsó energia elterjedésének évszázada volt. Többek között kiépítésre kerültek a nagy, központosított energiaellátó hálózatok, amit a növekedésre, fogyasztásra berendezkedett ipar is támogatott, illetve generált.

A korábbi, önellátásra berendezkedett, háztartási hulladékot egyáltalán nem termelő vidéki élet megszűnt. A nagyobb komfort ígéretében önként függővé vált a nagy közműrendszerektől, miközben hatalmas mennyiségű szemetet termelt, és a környezettől teljesen elidegenedett.

Napjainkban azonban egyre többen döntenek a közművektől való függetlenség, emellett az alacsony ökológiai lábnyom lehetősége mellett. E céloknak megfelelően született meg az autonóm épületek ötlete, amelyek olyan építészeti és technikai megoldásokat kínálnak, amelyeknek napjaink jellemző épületeihez képest sokkal kisebb a környezetterhelése és a függősége a nagy közműrendszerektől. Az építéshez hagyományos, környezetbe visszaforgatható anyagokat használnak, mint az agyag, fa, kő, a működtetéshez pedig kevesebb energia szükséges, melyet környezetbarát módon állítanak elő.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: