Kereső toggle

Te mit tennél?

A Netflix Messiás: több kérdés, mint válasz

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Ha a messiás felbukkanna ma, mit tennél?” – ezzel a kérdéssel hirdette meg a Netflix az újév napján bemutatott 10 részes sorozatát, A Messiást. Valóban: a film – címe ellenére – elsősorban nem arról szól, ki (vagy ki nem) a messiás, hanem arról, hogyan reagálnak ilyen helyzetben az emberek.

Nem új műfajt választott a sorozat ausztrál producere, Michael Petroni, aki 2017-ben vágott bele a Messiás elkészítésébe. Az irodalomban többen feltették már ezt a kérdést, vajon hogyan fogadná a világ, ha ma élne vagy újra megjelenne Jézus. Erről (is) szól A Mester és Margarita Bulgakovtól, írt ilyen novellát Tolsztoj, de Szakonyi Károly Adáshiba darabjában szintén az „Emberfi” tűnik fel egy Kádár-kori család nappalijában – ahol csak addig figyelnek rá, ameddig a tévében az adásszünet tart.

Kortársként egészen más együtt élni a messiással, mint történelmi távlatból emlékezni rá: „Ő a pillanat hőse, bármerre jár, bárhol megáll, megszámlálhatatlan sokaság nyüzsög körülötte. Roppant szenzációt kelt, minden szem őrá szegeződik: aki csak lépni bír, vagy legalább vonszolni tudja magát, mind látni akarja a csodát – és mindenki okvetlenül önálló ítéletet és saját véleményt akar alkotni róla…” – ezek a mondatok akár a film szinopszisából is származhatnának, de nem onnan idéztem, hanem Kierkegaard dán filozófus-teológus írta abban a tanulmányában, amelyben felteszi a kérdést, ha Krisztus ma élne, vajon elfogadnák-e az emberek.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: