Kereső toggle

Rádiótól a Netflixig

Hogyan váltak a sorozatok életünk részévé?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Néhányan még emlékeznek azokra az időkre, amikor csak rádió létezett mint tömegkommunikációs eszköz, az sem minden háztartásban: szokás volt átjárni a szomszédhoz, ahol ez a luxus már elérhető volt. Ma már nemcsak hogy a szomszédhoz nem kell átjárni, de akár egy teljes sorozatot nézhetünk végig zsinórban, 0–24-ben.

Magyarországon 1925-ben indult el a rádiózás, virágkorát az 50-es évektől élte igazán. De hogyan kapcsolódik ez a sorozatokhoz?

A sitcom – szituációs komédia –, a televíziós sorozatok egyik meghatározó műfaja is egy rádiós fogalom volt először: rövid, humoros jeleneteket olvastak fel a mikrofonok előtt. Az első rádiós komédia 1948–57-ig volt műsoron Amerikában, A mi Miss Brooksunk címmel. Egy tanárnő volt a főszereplő, akivel elég nevetséges dolgok történtek. Valljuk be, ez egy iskolában nem lehetetlen. A sorozat annyira sikeres volt, hogy 1952-ben ugyanazokkal a szereplőkkel elkészítették a sorozat televíziós változatát. Ezzel egy időben Amerika első, már direkt tévére írt sitcom forgatókönyvéből létrejött az I Love Lucy-sorozat. Hat évadot ért meg a CBS e sorozata, és az első volt, amit valaha élő közönség előtt vettek fel.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: