Kereső toggle

Deepfake: Ne higgy a szemednek!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Persze, hogy igaz, a saját szememmel láttam!” – Könnyen lehet, hogy ez a mondás hamarosan idejétmúlttá válik. Új, különböző innovatív technológiák ötvözetének köszönhetően nemsokára annak sem hihetünk, amit a képernyőn valósnak látni vélünk.

Közeleg a kor, amikor az átlagemberek és a hírességek minden, a médiában megjelent mozdulatát gyanakodva kell néznünk, mert reális esély van rá, hogy a képek és videók, amiket látunk valójában hamisak. Hogyan lehetséges ez? Egy mesterséges intelligencia által folyamatosan fejlesztett tanuló algoritmus terméke által, a technológia neve: deepfake.

A deepfake kifejezés a deep learning – vagyis egy speciális, neurális hálózatokat használó tanuló algorit-mus fajta, valamint a „fake” vagyis a hamis szavak összevonásából lett kialakítva, a kifejezés a modern technológiák széles tárházát takarja. A deepfake – ahogyan már írtunk róla – nem egy új, önálló dolog, hanem több csúcstechnológiás eljárás kreatív ötvözete, mint például a már említett neurális hálók, tanuló algoritmusok és a mesterséges intelligencia. Történetében érdekes, hogy bár csúcstechnológiáról van szó, nem egy amerikai, orosz vagy kínai kutatólaboratóriumból szivárgott ki, hanem az internet legnagyobb fórum hálózatáról, a Redditről származik, amelynek egyik felhasználónevéből ered a deepfake név is. Ez a felhasználó „deepfakes” néven készített olyan pornóvideókat, amelyekben a szereplők fejét lecserélte hírességekére. Ez önmagában nem lett volna annyira meglepő vagy forradalmi dolog az interneten. Az érdekes benne valójában az, hogy ezeket a videókat egyetlen ember mindössze egy asztali számítógépet használva, ingyenes eszközöket kombinálva készítette el.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: