hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újra felépülő életek
Sorsfordító filmek a valós hitről

2019. 12. 18.
Úgy tűnik, a keresztény filmnek van jövője. Bár a fejlett világ vezetői immár avítt eszmék poros kamrájába terelnék a bibliai világnézetet, az ellenszéllel dacoló hívőkről továbbra is filmek születnek, melyek példákat adnak, reményt közvetítenek, És a legjobbak ráadásul még izgalmasak is.

M indezekre együtt talán a legjobb példát a georgiai Kendrick testvérek alko­tá­­sai jelentik, akik legújabb filmjükkel (Overcomer) ismét kitörtek az inkább hívőknek készülő, vagyis rétegfilmes kategóriából. A szívet-lelket mélyen megindító alkotás az USA-ban, a moziipar legerősebb piacán öt hétig szerepelt az első tíz között, a földrésznyi Brazíliában pedig a film vetítése után százak fordultak imában Istenhez. Ilyesmi – tudtunkkal – utoljára a Jézus élete (1979) filmnél történt, ahol a filmvégi személyes fordulatot (magyarul) Sin­kovits művész úr hangja segítette. A lenyűgöző látvány és a misztikus élmények vegyítésével tömegeket vonzó Marvel és Star Wars filmek áradata mellett immár nem egy apró csepp a tengerben a bibliai értékrend médiajelenléte. Nyilván a tőkeerős Sony cég sem véletlenül szállt be oly témájú filmbe, amelyről a fősodorban ma kevés szó esik.

Ünnepek helyett hétköznapok

Sokak számára a keresztény jelző egy mozifilm előtt a lassú történet, a komor arcú színészek és a visszafogott hangulat elegyét feltételezi. Főleg itt Európában, ahol réges-rég különvált a templomi hitgyakorlat csendes révülete és a hétköznapi élet kemény realitása. Be kell látnunk, ez utóbbi lett a mérv­adó a társadalmakban az igazán nagy döntéseknél, és ebben mondjuk Zeffirelli és Pasolini (vagy más európai rendezők) „istenes” filmjei se gyakoroltak mérhető változást.  Kendrickék történeteiben viszont szó sincs ünnepi – és ezzel alkalmi – szakralitásról. Annál inkább a hétköznapok során megélt kétségekről, megingásokról, és persze az ezekből való kijövetelről. Főként az időnként beporosodó bibliai hit beindulása révén, a csupa „olyanok, mint mi” szereplőkön keresztül.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!