Kereső toggle

Klímadepresszió és ökoszorongás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A legújabb tömegpánik megelőzte a tudományt: miközben a szakma éppen a mentális betegségek közé készül felvenni, Hollandiában már segítő csoportok alakulnak a klímadepresszióban szenvedők számára. De mi az az ökoszorongás, és mit tehetünk ellene?

 

Magyarországról talán hihetetlennek tűnhet, de az amerikai tinédzserek 70 százalékát érinti a klímaváltozás következményeitől való szorongás és rettegés – az American Psychological Association felmérései szerint. Hasonló adatokat mutatnak a Yale Egyetem kutatásai is: az amerikai társadalom 70 százaléka aggódik, 29 százaléka erősen aggódik, 51 százaléka pedig tehetetlennek érzi magát a már kialakult helyzettel szemben.

Annak ellenére, hogy a klímapánik hivatalosan még nem szerepel a mentális betegségek között, a pszichológusok már ismerik a jelenséget, melynek tünetei megegyeznek a „sima” szorongáséval.

„Szorongásról akkor beszélünk, ha veszélyesnek minősített helyzet áll fenn. A veszély lehet reális vagy irreális. Ez utóbbi esetben kóros a szorongás, az eseményeket negatívan torzítjuk, így a normál eseményeket veszélyként észleljük, és ettől szenvedünk” – mondta a Heteknek Kiss Gyöngyi klinikai szakpszichológus.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: