Kereső toggle

Gyermek nélkül, boldogan?

Tarol a szingli életforma, egyre több nő marad gyermektelen

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Paul Dolan, boldogságszakértő nemrég megosztó kijelentést tett: „Ha nő vagy, jobban teszed, ha nem házasodsz meg, és nem vállalsz gyermeket. Valószínűleg rövidebb ideig és boldogtalanabbul fogsz élni, ha ezeket mégis bevállalod.” Honnan eredhet ennek a felháborító kijelentésnek az alapja, és egyáltalán igaz-e?

 

A KSH adatai szerint soha nem volt még ilyen magas a gyermektelen nők száma hazánkban, mint idén. Jelen pillanatban Magyarországon a 35–39 év közötti nők negyede áll még gyermekvállalás előtt. Ehhez képest 20 évvel ezelőtt a hasonló korú nők kilencven százalékának volt már gyermeke. A helyzet az Egyesült Államokban is hasonló: az amerikai Census Bureau statisztikai hivatal adatai alapján 1976-tól nyomon lehet követni a születések számát, a 30–39 éves nők körében szinte megállás nélkül, folyamatosan növekszik a gyermektelen nők száma.

A nők egy része tudatos döntés alapján nem vállal gyereket, míg másoknak a körülményeik alakulnak úgy, hogy végül nem válnak anyává. Ilyen például a megfelelő párkapcsolat vagy az egzisztencia hiánya, illetve a különböző meddőségi betegségek. A tudatos döntések kategóriáját járta körül az Independent 2017-es Childless women on the rise, azaz Emelkedik a gyermektelen nők száma című cikke, amelyben kifejtették, hogy a „reprodukció démonizálva lett, ugyanis egy új kutatás kimutatta, hogy a szaporodás az egyik legveszélyesebb dolog a környezetvédelemre nézve”.

Gyerek helyett kölyökkutya

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: