Kereső toggle

Gyermek nélkül, boldogan?

Tarol a szingli életforma, egyre több nő marad gyermektelen

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Paul Dolan, boldogságszakértő nemrég megosztó kijelentést tett: „Ha nő vagy, jobban teszed, ha nem házasodsz meg, és nem vállalsz gyermeket. Valószínűleg rövidebb ideig és boldogtalanabbul fogsz élni, ha ezeket mégis bevállalod.” Honnan eredhet ennek a felháborító kijelentésnek az alapja, és egyáltalán igaz-e?

 

A KSH adatai szerint soha nem volt még ilyen magas a gyermektelen nők száma hazánkban, mint idén. Jelen pillanatban Magyarországon a 35–39 év közötti nők negyede áll még gyermekvállalás előtt. Ehhez képest 20 évvel ezelőtt a hasonló korú nők kilencven százalékának volt már gyermeke. A helyzet az Egyesült Államokban is hasonló: az amerikai Census Bureau statisztikai hivatal adatai alapján 1976-tól nyomon lehet követni a születések számát, a 30–39 éves nők körében szinte megállás nélkül, folyamatosan növekszik a gyermektelen nők száma.

A nők egy része tudatos döntés alapján nem vállal gyereket, míg másoknak a körülményeik alakulnak úgy, hogy végül nem válnak anyává. Ilyen például a megfelelő párkapcsolat vagy az egzisztencia hiánya, illetve a különböző meddőségi betegségek. A tudatos döntések kategóriáját járta körül az Independent 2017-es Childless women on the rise, azaz Emelkedik a gyermektelen nők száma című cikke, amelyben kifejtették, hogy a „reprodukció démonizálva lett, ugyanis egy új kutatás kimutatta, hogy a szaporodás az egyik legveszélyesebb dolog a környezetvédelemre nézve”.

Gyerek helyett kölyökkutya

A lap újságírója a cikkben így fogalmazott: „Az interneten, az anonimitás biztonságában rengetegen vallják be, hogy megbánták, hogy gyermeket vállaltak.” Majd egy 31 éves életmódblogger, Youtuber szavait olvashatjuk arról, hogy miért nem szeretne gyermeket: „Ez bennem egy belső bizonyosság. Emlékszem, már kislányként is éreztem, hogy a gyerekek nem nekem valók. És ez valahogy sosem változott bennem. Mindig voltam inkább kölyökkutyás és kismacskás, mint afféle babástípus. Inkább azokra a dolgokra koncentrálok, amik fontosak számomra. Például a munkám, az utazás, a főzés és az olvasás. Nálam a társadalmi elvárásoknál előbbrevaló az, hogy számomra optimálisan osszam be az energiámat.”

A túlnépesedés, a környezetvédelem, az anyai ösztönök hiánya, a karrier, és a gyermek nélküli életből adódó kényelem a vezető indokok között szerepelnek, melyek miatt ma már nem trendi gyermeket szülni. Márpedig a jóléti társadalomban a kényelem egy olyan dolog, amiről nehezen mondanak le a potenciális szülők. Nem beszélve arról, hogy napjainkban már a boldogság értelmezéséhez is szorosan kapcsolódik az, hogy minél kevesebb lemondás árán minél több komfortra, élményre és impulzusra tegyen szert a modern felfogású ember.

Azonban ezt – ahogyan sok mást is – bizonyos társadalmi közegben már „kritikán aluli”, „primitív” és „soviniszta” dolog a nevén nevezni. „Van ez a hipotézis arról, hogy önző dolog, ha nem vállalsz gyermeket” – mondja Tory Shepherd, a témában írt (pontosabban arról, hogy ő maga miért nem vállal gyermeket) On Freedom, azaz Szabadságról című könyv szerzője. „És van is benne valami, mert ha gyermeked van, mindent meg kell adnod neki. De ha jobban belegondolunk, azért gyermeket vállalni, hogy idősen legyen, aki gondozzon, az is elég önző dolog” – folytatja.

Konstans boldogságérzet

További probléma az anyaság, a házasság, a gyermekvállalás hiteltelenítése és torzítása a médiában, illetve a téves boldogságfelfogás, ami gátolja a fiatalokat a családalapításban. Ahogyan a házasságot is, a gyermekvállalást is lehet rosszul és jól is csinálni. Számos kutatás készült arról, hogy azok, akik hosszú távon jól működő, boldog házasságban élnek, tovább élnek és kiegyensúlyozottabbak, mint azok, akik nem. „Nem a házasság tesz boldoggá, hanem a boldog házasság – állítja Daniel Gilbert, a Harvard kutatója. – A házas emberek boldogabbak, mint azok, akik nem, valószínűleg azért, mert a boldogság legfőbb előrejelzője az emberi kapcsolatok minősége. Úgy tűnik, a házassággal megvásárolsz egy évtizednyi, vagy még több boldogságot.”

A kutatás azt is kimutatta, hogy tény, hogy a boldogság szintje a gyermekvállalás után csökken, de ez legtöbbször a hozzáállás miatt alakul így: „A nők számára a gyermekekkel eltöltött idő mértéke egyenesen arányos azzal, amennyit esik a boldogságuk szintje. Azonban annak ellenére, hogy a gyermekek nem teszik boldoggá a szüleiket, fontos hinni abban, hogy a befektetett idő és energia a jövőben fog megtérülni” – állítja Gilbert.

A mai kultúra, társadalmi folyamatok és a média sugallta születésellenesség azonban nem kedvez az olyan tradicionális értékeknek, mint a házasság és család. Ráadásul sokkal könnyebb rosszul élni egy házasságban, majd elválni, mint tudatosan, jól felépíteni egy életre szóló, szövetségen – nem ideiglenes impulzuson – alapuló köteléket. Valamint valóban sokkal könnyebb gyermek nélkül felépíteni egy áloméletet, ami nem ismer olyan fogalmakat, mint például az önfeláldozás, önzetlenség, alkalmazkodás, és ténylegesen kevesebb „gond” adódik a prioritásokkal és az időbeosztással is, de ahogyan a jóléti társadalom előtti életfelfogások nagy része, egészen eddig a gyermekvállalás sem a konstans boldogságérzet hajszolásáról szólt. Az lenne ugyanis a valódi önzőség, ha pusztán a saját boldogságunk kielégítéséért vállalnánk gyermekeket. Azt állítani viszont, hogy azok a nők, akik nem vállalnak gyermeket, boldogabbak, mint azok, akik igen, csak egy téves boldogságideológián alapul, amit az éppen aktuális korszellem és közfelfogás diktál a hétköznapi emberek számára.

 

Olvasson tovább: