Kereső toggle

A nagyi menőbb, mint gondolnád

Miért érdemes hidat építeni a nemzedékek között?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy holland idősotthon kiváló módon nyújt megoldást azoknak a fiataloknak, akik szeretnék megspórolni az albérlet összegét. Ingyen lakhatnak az intézmény falai között, cserébe havonta 30 órát kell az idősekkel tölteniük. A modell jótékony hatása bizonyítja, hogy mindennapi életünkben is megéri áthidalni a generációs szakadékot.

Hogy miért jövedelmező ez a fiataloknak – a megtakarított havi lakbéren felül? Az ifjabb generáció tagjai gyakran hajlamosak azt gondolni, hogy az idősebbektől nincs mit tanulni, hiszen általában csak felületesen tudnak eligazodni a digitális világban, teljesen más közegben szocializálódtak, építették ki az egziszentciájukat, neveltek gyermekeket, mint ők. Azonban egy kiemelkedő területen érdemes példát venni róluk – ambivalens módon ez az előnyük éppen abból adódik, hogy a technológiai forradalom előtt születtek: ez az emberi kapcsolatok világa.  A rossz minőségű szociális háló, illetve adott esetben annak hiánya nemcsak a mentális egészségre – közvetve például a karrierépítésre, családalapításra – van hatással, de kutatások szerint 50 százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg idejekorán azok, akik hosszú távon izoláltnak érzik magukat.

Depressziós fiatalok

Az elmagányosodás pedig a közhiedelemmel ellentétben nem az idősek, hanem pont a fiatalok körében az égetőbb probléma: a 16–24 év közötti korosztály csaknem 10 százaléka vallotta magát gyakran magányosnak egy tízezer fő körében elvégzett brit kutatás alapján, ez háromszorosa a 65 év felettiek értékének. Ezt később számos más nemzetben elvégzett kutatások is igazolták. A helyzet súlyosságát és fontosságát mutatja, hogy a 2009-től 2017-ig terjedő időszakban a 14 és 17 év közötti fiatalok körében 60 százalékkal nőtt a depressziósok száma, az öngyilkossági kísérletek száma pedig majdnem megduplázódott. 

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: