Kereső toggle

Társadalmi kísérlet Kínában

Küszöbön a digitális diktatúra?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az utóbbi időben aggasztó híradások számoltak be egy Kínában zajló „társadalmi kísérletről”. Bár ma még néha viccesen legyinthetünk néhány jelenségre, mondván, persze a „Nagy Testvér figyel”, tőlünk jóval keletebbre már zajlik egy digitális diktatúra kiépítése.

Legutóbb az ausztrál ABC News közölt riportot arról, hogy a kínai kormányzat hogyan próbál totális kontrollt kiépíteni mintegy 1,4 milliárd állampolgára felett. A rendszer lényege tulajdonképpen nem meglepő vagy újszerű, hiszen sokan ismerik Orwell 1984 című regényét, és számos mozifilm is született már ebben a témában. Mégis hátborzongató azzal szembesülni, hogy egy ilyen rendszer megvalósítása már valóságosan zajlik.

A híradások szerint Kínában már mintegy 200 millió térfigyelő kamera kíséri figyelemmel az állampolgárok szinte minden lépését, és e berendezések száma 2020-ra várhatóan – a kormányzati szándék szerint – megháromszorozódik majd. A Kommunista Párt jelszavaival élve, „nem marad egyetlen sötét zug sem” az országban.             

Ha mindehhez hozzávesszük a technológia fejlődését, az arcfelismerő programokat, a testszkennereket, a GPS-es helymeghatározást és azt a töméntelen adatot, amit manapság minden felhasználó kitermel magáról az interneten, máris készen áll a recept egy kontrolléhes hatalom számára egy diktatórikus rendszer kiépítéséhez.

A kínai központi vezetés szerint a megfigyelés révén az állampolgárok egyfajta „társadalmi hitelt” vagy kreditet gyűjthetnek maguknak, ami nagyban megkönnyíti majd az előrejutásukat. A példamutató állampolgároknak nem lesz mitől félniük, aki viszont renitenskedik, könnyen a társadalom perifériájára szorulhat.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: