Kereső toggle

Társadalmi kísérlet Kínában

Küszöbön a digitális diktatúra?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az utóbbi időben aggasztó híradások számoltak be egy Kínában zajló „társadalmi kísérletről”. Bár ma még néha viccesen legyinthetünk néhány jelenségre, mondván, persze a „Nagy Testvér figyel”, tőlünk jóval keletebbre már zajlik egy digitális diktatúra kiépítése.

Legutóbb az ausztrál ABC News közölt riportot arról, hogy a kínai kormányzat hogyan próbál totális kontrollt kiépíteni mintegy 1,4 milliárd állampolgára felett. A rendszer lényege tulajdonképpen nem meglepő vagy újszerű, hiszen sokan ismerik Orwell 1984 című regényét, és számos mozifilm is született már ebben a témában. Mégis hátborzongató azzal szembesülni, hogy egy ilyen rendszer megvalósítása már valóságosan zajlik.

A híradások szerint Kínában már mintegy 200 millió térfigyelő kamera kíséri figyelemmel az állampolgárok szinte minden lépését, és e berendezések száma 2020-ra várhatóan – a kormányzati szándék szerint – megháromszorozódik majd. A Kommunista Párt jelszavaival élve, „nem marad egyetlen sötét zug sem” az országban.             

Ha mindehhez hozzávesszük a technológia fejlődését, az arcfelismerő programokat, a testszkennereket, a GPS-es helymeghatározást és azt a töméntelen adatot, amit manapság minden felhasználó kitermel magáról az interneten, máris készen áll a recept egy kontrolléhes hatalom számára egy diktatórikus rendszer kiépítéséhez.

A kínai központi vezetés szerint a megfigyelés révén az állampolgárok egyfajta „társadalmi hitelt” vagy kreditet gyűjthetnek maguknak, ami nagyban megkönnyíti majd az előrejutásukat. A példamutató állampolgároknak nem lesz mitől félniük, aki viszont renitenskedik, könnyen a társadalom perifériájára szorulhat.

A gyakorlatban mindez a következőket jelenti: az egyik kísérleti program keretében minden állampolgár pontokat gyűjthet a magatartásával. A magas pontszámmal rendelkezők VIP-elbánásban részesülnek a hotelekben, a különböző szolgáltatóknál, bankoknál, és könnyen bejuthatnak az egyetemekre vagy kaphatnak jó munkát. A „rosszfiúk” – vagyis az alacsony pontszámmal rendelkező polgárok – viszont mindennek a hiányát fogják megtapasztalni, ami gyakorlatilag a társadalomból való kiszorításukhoz vezethet.

A pontszámok meghatározásához felhasználják az okostelefonokból és a számítógépekről gyűjtött adatokat, a központi állami nyilvántartások adatait, az iskolai és pénzügyi adatokat, és az állambiztonsági értékelést is. A szupermarketekben felszerelt kamerák be tudják azonosítani, hogy az adott személy milyen termékeket vásárol: aki túl sok alkoholt vesz, pontlevonásban részesülhet (nem elég megbízható polgár), míg bizonyos termékekért (például pelenkáért) plusz pont jár (gondoskodó polgár). Az emberek pénzügyi magatartása és tranzakciói meghatározhatják, hogy a bankoktól kaphatnak-e majd hitelt vagy sem. De ennél kisebb léptékű szolgáltatások igénybevételénél is érezhetőek lesznek az előnyök, akkor is, amikor azokat valaki okostelefonos applikációk segítségével venné igénybe. A „társadalmi kredit” beszámíthat egy lakásbérletnél is, de az is megfontolandó, hogy ki kivel barátkozzon vagy házasodjon. Ha egy magas pontszámmal rendelkező polgár egy szintén példás életet élő társat választ magának, későbbi gyermekük számára biztosíthatják az egyenes utat az egyetemre és általában a szebb jövőre. A rendszer természetesen valós időben frissíti az eredményeket.

Mivel Kínában a közösség érdeke gyakran az egyéni érdekek vagy jogok elé kerül, sokan nem bánják ezt a fajta kontrollt, ráadásul már némileg hozzá is szoktak, hiszen a kormányzat eddig is szorgosan figyelte az állampolgárok lépéseit. Számukra a rendszer a nagyobb (köz)biztonságot is jelenti. Ám vannak már kárvallottak is. Így járt egy 43 éves ellenzéki újságíró, aki egy kormányzati hivatalnok korrupciós ügyei után nyomozott. Az illető beperelte, ő elvesztette a pert, a kísérleti program pedig feketelistára tette. Mára ott tart, hogy már egy vonatjegyet sem tud az okostelefonján megvásárolni, közösségi oldalait pedig – amelyeknek állítása szerint közel 2 millió követője volt – megszüntették.

A kísérleti rendszer már közel egy tucat kínai városban működik, több cég együttműködik a kormányzattal a megfelelő technológia koordinálásában és konfigurálásában, az adatok gyűjtésében. Feltehetőleg eddig ez a legnagyobb ilyen jellegű „társadalmi kísérlet”, amely sikeres alkalmazás esetén a Föld első digitális diktatúrájának bevezetését eredményezheti.

 

Olvasson tovább: