hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ravasz rókavadászok

2005. 10. 04.
Mivel tavaly betiltották a brit rókavadászok évszázadok óta kedvelt időtöltését, mégis módját találták a kutyákkal való vadászatot tiltó törvény megkerülésének: a vadászok ragadozó madarat is visznek magukkal. A törvény engedi ugyan, hogy a rókákat kutyákkal hajtsák fel a kilövéshez, de csak két kutya vehet részt egy ilyen vadászaton. 

Ugyanakkor, ha a vadászatot hivatalosan ragadozó madárral – uhuval vagy szirti sassal – vezetik, a törvényhozás nem szabályozza a jelenlévő kutyák számát – állítják a vadászok, akik azért óvatosak a joghézag alkalmazását illetően. A madaraknak – melyek, mint vadászállatok felmentést kaptak a törvény alól, elkerülendő a solymászat iránti rajongók felháborodását – nem is szükséges a vadászat során felrepülniük, elég, ha csak gazdájukkal együtt jelen vannak az eseményen. A vadászat elleni törvény, melyet a Lordok Háza már többször visszautasított, és a parlament csak tavaly fogadott el, ma is rendkívül vitatott. A vadászok azzal érvelnek, hogy a rókavadászat semmivel sem kegyetlenebb, mint az állatpopuláció más módokon való szabályozása. Szerintük igazságtalanul céltáblái a kormányzatnak, mely nem képes átlátni a vidéki élet szokásait, törvényszerűségeit. A brit mezőgazdasági minisztérium szóvivője nem hiszi, hogy a ragadozó madarak alkalmazása felmentené a vadászokat a rendes szabályok alól, de ebben még a bíróságoknak kell dönteniük. (AFP)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!