Kereső toggle

Kertes házak zajcsökkentése

Üvöltő ebek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Vissza a természetbe!" – írta Rousseau, pedig ő még nem hallott a panelről, a pingpongütőnyi vastag falakról, az éjszakai liftkoncertről, a kedves szomszéd drum&bass mélynyomóiról vagy a gyengébbik nem meggyőzését szolgáló bel cantóról. Ezt elkerülendő, tömegesen választják a kertes házak által nyújtott magasabb komfortosztályt, csakhogy...…

Ahogy a másik mondás tartja: „Az ember legjobb barátja a kutya." De nem a szomszéd kutyája, ugyanis az ugat, csahol, szűköl, vonyít, kaffog, vakkant, nyüszít, kaffant, üvölt, ordít. Ráadásul a lárma, amit két-három, a szerepét túlspilázó házőrző tud művelni, sajnos nem napszakhoz kötött. Mert vegyük például az éjjel két órát, amikor minden rendes ember álmában valahol épp egy cukrászda habjai és a hétjegyű bankszámlák között időzik, erre a sátán kutyája nincs tekintettel: a cukis, zsozsós álomnak vége, mikor az eb rázendít. A szomszédnak meg szólni ugye nem lehet, mert évekig tartó sértődés, behajított ablaküveg, rajzszögek a kocsibeállón stb. lesz a következménye.

Na ez az, amiért néhány talpraesett feltaláló is álmatlan éjszakákat töltött az Újvilágban. Amerikából jöttünk, mesterségünk címere: K. G. (B. nélkül), ugyanis van egy új találmány, nemes egyszerűséggel a kutyaugatás-gátló. És ez komoly, nem vicc! A szerkezet amerikás neve: SUPER BARK STOP (Szuper, az ugatás megáll!), mely készülék leginkább egy rádióra hasonlít – ami azért jobb, mintha egérre hasonlítana, mert odacsődítené a környék összes macskáját, mi meg kezdhetnénk elölről.

A kis masina hallható és ultrahang frekvenciájú hangokat bocsát ki. Hatótávolsága körülbelül tizenöt méter. Működése rendkívül egyszerű. (Ne a szomszédjának magyarázza el először!) Egy beépített mikrofon érzékeli a kutya hangját, és bekapcsolja a hangszórót, ami laikusan szólva úgy megzavarja valahogy a csaholást biológiailag (Állatbarátok, figyelem! Nem árt a kutyusnak!), hogy leszokik a felesleges ugatásról a tetthelyen. Az érzékelt vakkantások száma egytől háromig beállítható, és a szerkezet csak négy elemmel működik, esővédővel el van látva. És most kapaszkodjanak meg! A termék ára 40 ezer forint, ami nem kevés – ezen már igen jó puskát lehet venni az Ecserin –, de megéri.

A magyar forgalmazó weboldalán (www.harps.hu) a termékhez kapcsolódóan találunk egy referenciát az ugatásgátló kipróbálójától, akinek karikás szemeiért a kedves szomszéd még kedvesebb kuvaszai és német juhászkutyái voltak a felelősek: „A készüléket a legközelebbi – a hálószobánktól mintegy öt méterre zajt okozó – szomszéd ebekre irányítottam, majd kalibráltam. Ez azért fontos, hogy a készülék az utcán elhaladó gépkocsi zajára ne kapcsoljon be, csak az ugató kutya hangjára. […...] Azonnal nem némultak el az ebek. Több nap – másfél hét – elteltével azonban feltűnt a szokatlan csend. A szomszéd telken lévő kutyák csendesebbek lettek, ok nélkül nem ugatnak, kerülik a felszerelés helyének környékét… A készülék működését eredményesnek tartom. Az éjszakai nyugtalan alvások megszűntek, csend van a hálószoba közelében."
Nyugodalmas, jó éjszakát!

Olvasson tovább: