Kereső toggle

Ostya helyett snoos

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A svéd kormány megtiltotta a dohányzást a vendéglőkben, megnyitva ezzel az utat a snoos, egy füstmentes dohánytermék előtt, melynek fogyasztása az EU nagy részén tilos. Az északi ország a negyedik Európában, mely követi Írország példáját, ahol tavaly március óta tilos a kocsmákban, vendéglőkben, éttermekben és munkahelyeken dohányozni. A lépést nagy örömmel fogadták az egészségtudatos svédek, a közvélemény-kutatások nyolcvanöt százalékos támogatottságot mutatnak. Örvendeznek a snoos gyártói is, hiszen ez komoly piacbővülést jelenthet számukra. 

A snoos-nak nevezett termék tulajdonképpen egyfajta nedves dohány, mely az ajak alá helyezve erős nikotindózist juttat a szervezetbe, ugyanakkor kevesebb nyáltermeléssel jár, mint a dohányrágás, sokkal praktikusabbá téve a beltéri használatot, hiszen a használójának nem kell köpködnie. "A vendéglők automatákkal való ellátásának felénél tartunk. Az étterembe járókat kicsit nehezebb rászoktatni, de már most is nagy a kereslet" – mondta Mikael Arnebert, a Swedish Matchnak, a világ legnagyobb snoos-készítőjének szóvivője. 

Svédországban a kilencmilliós lakosság csaknem tíz százaléka snoos-fogyasztó, miközben a termék az Európai Unió többi részén tiltott az egészségre gyakorolt hatása miatt. A skandináv ország az 1995-ös uniós csatlakozásakor elérte, hogy felmentést kapjon a tiltás alól, tekintettel a termék használatának hosszú tradíciójára. A Swedish Match – amely az Egyesült Államokban is forgalmaz snoost – állítja, hogy termékük használata veszélytelenebb, mint a dohányzás, míg a WHO szerint a hasnyálmirigy-daganat kockázata nagyobb a snoost fogyasztók körében. 

A nem EU-tag Norvégiában, ahol már egy éve kitiltották a dohányosokat a vendéglőkből, a cigarettaeladás jelentősen csökkent a törvénynek köszönhetően, miközben a snoos értékesítése megugrott. "A snoos-értékesítés közel harminc százalékkal emelkedett. Volt egy emelkedő trend korábban is, de azt megerősítette a dohányzás betiltása" – közölte Karl Erik Lund, a Norvég Alkohol- és Drogkutató Intézet munkatársa. Olaszország és Málta is léptetett már életbe hasonló törvényeket, Spanyolországban, Belgiumban, valamint Nagy-Britanniában pedig tervezik a zárt helyeken való dohányzás tiltását. (Reuters)

Olvasson tovább: