Kereső toggle

Lázadás a korrupt kapitalizmus hódítása ellen

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A sztálinista Észak-Korea kampányt indított a hosszú hajviselet és az elhanyagolt öltözködés ellen, mondván: ez a "korrupt kapitalizmusra" jellemző életstílus. Az észak-koreai állami televízió, rádió, valamint az újságok nagy lendülettel láttak neki a külső megjelenés ápolásához: arra ösztönzik az embereket, hogy vágassák le hajukat, és öltözködjenek rendesen. A férfiaknak azt tanácsolják, hogy öt centiméternél semmiképpen ne legyen hosszabb a hajuk. Vagyis ez azt jelenti, hogy havonta kétszer látogassanak el a fodrászhoz. 

Nem csupán az egészséget és a higiéniát, hanem az intelligenciát is megemlítette a helyi média a külső megjelenésben tapasztalható hanyatlás okai között. A televízióban arról tájékoztatták a nézőket, hogy a hosszú haj "nagy mennyiség? tápanyagot emészt fel", és így könynyen elvonhatja a szükséges energiát az agytól. Az állami rádióban is igyekeztek minél elrettentőbb indokokat felsorakoztatni: a fess öltözet "az ellenségek támadásainak visszaverésében is fontos szerepet játszik. És tudjuk, hogy az ellenség szándéka nem más, mint a korrupt kapitalista nézetek és életstílus beszivárogtatása nemzetünkbe" – hangzott az érvelés. 

A hatalmon lévő kommunista párt napilapja a Rodong Szinmun még arra is felhívta a figyelmet, hogy a helytelen megjelenés a nemzet hanyatlását idézheti elő. "A nem megszokott stílusú ruhát viselő és az eltérő életmódot folytató személyek bolonddá válnak, és ez megronthatja nemzetünket" – írták. A hatalom ezenfelül még egy nem mindennapi eszközhöz is folyamodott: rejtett kamerával rögzítették szalagra a "sorból kilógó" járókelőket az utcákon, majd mindezt levetítették a televízióban. A nézők láthatták, hogyan futottak el a "nem a szocialista stílusnak megfelelő" kinézet? emberek, illetve hogyan mentegetőztek a férfiak hosszú, rendetlen hajviseletük miatt. (AFP – Meleg Viktória)

Olvasson tovább: