Kereső toggle

Tyúklopásgátló az Alföldön

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A vidéki településeken az egyik leggyakoribb bűncselekmény a háziállatok ellopása. Ennek megelőzésére furfangos eszközt fejlesztett ki a Balmazújvárosi Rendőrkapitányság – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a Hajdú-Bihar Megyei RFK sajtószolgálata. 

Évek óta problémát okoz a rendőrségnek, hogy a melléképületekbe, tyúkólakba, garázsokba történt betörések elkövetőit nem tudja fülön csípni. A probléma abból adódik, hogy a lakosok általában egyáltalán nem védik ezeket az épületeket. A másik gond a felderítés során adódik amiatt, hogy a jószág eltűnését a sértettek csak jóval az eset után, általában a reggeli órákban észlelik. Ha például egy tyúkólból éjszaka ellopják az állatokat, a gazdasszony csak akkor veszi ezt észre, ha reggel kiengedésükhöz hátra megy a tyúkólhoz. Ekkorra már a nyom – mondhatni – kihűlt, az elkövetőnél tartott házkutatás során megtalált élő vagy már lefagyasztott, megfőzött (és még forró) tyúkokról a sértett nem tudja – egyedi azonosító jel híján – kijelenteni, hogy az az övé. 

Ezen próbál segíteni a rendőrkapitányságon kifejlesztett és egy szakember által modellezett jelzőrendszer. A cél az volt, hogy ez a rendszer lehetőleg egyszerű, könnyen telepíthető, olcsó legyen. A lakóházban egy csengő jelzi, ha behatolás történt a védett melléképületbe. Ilyen esetben a tulajdonosnak csak az a dolga, hogy a csengő hangját hallva – amely lehet olyan diszkrét is, amit csak a házban hallanak – felkapcsolja az udvaron, a melléképületet is bevilágító fényforrást, s ez vélhetőleg menekülésre készteti a betörőt. A rendszer révén az idős sértetteknek nem kell tulajdonuk érdekében közelharcot vívniuk az elkövetőkkel, aminek súlyosabb bűncselekmény is lehetne a következménye, például rablás vagy emberölés – elég a rendőrséget hívniuk. Az az elkövető, akit így elcsípnek, a következő alkalommal már meggondolja, hogy újra próbálkozzon egy ilyen elmés szerkezettel védett objektumnál. A rendszer bekerülési költsége – szerelés nélkül, a kivitelező számításai szerint – 9500 forint (körülbelül négy pár tyúk, esetleg egy fúrógép vagy egy gumiabroncs ára). Ennyit megér. (ökörszem.hu)

Olvasson tovább: