Kereső toggle

A napfénytinik

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy, az Európai Unió országaiban készített tanulmány szerint az 1985 után született tinédzsereknek koherens politikai elképzeléseik vannak, érdeklődnek a társadalmi problémák iránt, lelkesednek az Európai Unióért, és nem bíznak az amerikai értékekben. A tinédzserekről azt tartják, hogy rendetlenek, szűkszavú tévéfüggők, akik sohasem érzik jobban magukat, mint amikor szobájuk magányában duzzoghatnak. A tizenöt európai városban – így Londonban, Helsinkiben, Párizsban, Tallinnban, Berlinben, Stockholmban és Barcelonában – készített felmérés viszont mindezt cáfolni látszik. 

A mai tinédzsereket foglalkoztatja a világ, háborúellenes tüntetéseket szerveznek, elvi okokból bojkottálnak bizonyos ruhamárkákat, ellenzik a génmanipulált élelmiszereket, és egyre inkább figyelembe veszik életmódjuk globális következményeit. Legalább 85 százaléka az európai fiataloknak úgy vélte, hogy a multiknak társadalmi felelősséget kell mutatniuk, és hangsúlyozták az etikai értékek elsőbbségét a pénzügyi szempontokkal szemben. Döntő többségüknek nagyon erős európai identitása van: 78 százalékuk kedveli az Európai Uniót. 

A felmérés angliai készítője szerint a Sunshine Teens, azaz "napfénytinik"-nek is hívott korosztály jelentős mértékben különbözik elődeitől, az úgynevezett X-generációtól. Lehet, hogy Nike cipőt viselnek, de sokkal inkább odafigyelnek az erkölcsi és környezetvédelmi kérdésekre. Sőt politikailag is sokkal aktívabbak: rekordszámban tagjai például a Greenpeace környezetvédelmi szervezetnek. 

A politikáról mint eszközről is másként vélekednek. Az egyén problémáinak megoldása helyett a közjó és a társadalmi szükségletek, problémák megoldását remélik a politikától az európai tinédzserek. 

A szembeötlő változás a tanulmány szerint részben a szeptember 11-ei támadásoknak és az iraki háborúnak, de szüleik hozzáállásának is köszönhető. (BBC)

Olvasson tovább: