Kereső toggle

Viták az új Szabadság Torony körül

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Amikor 2003. december 19-én először mutatták be a nyilvánosság előtt a World Trade Center helyére tervezett új épületet, Daniel Libeskind megjegyezte, hogy pontosan egy évvel ezelőtt ismertette tervét a földig lerombolt épületegyüttes helyére szánt új komplexummal kapcsolatban. Ám a közel 64 750 négyzetméteres telek északnyugati csücskébe tervezett új torony egyáltalán nem hasonlít arra az egyenetlen tetej? toronyházra, amit Libeskind eredetileg megálmodott.

A David Childs által tervezett Szabadság Torony ugyanis egy hegyes csúcsban végződő, enyhén elferdített felhőkarcoló, tetején egy százhuszonkét méter magas, fémből készült huzallal. A bemutatón George Pataki kormányzó "két briliáns építész sikeres együttműködéséről" beszélt. A valóságban azonban Libeskind és Childs olyan heves
összeütközésbe került egymással, hogy Patakinak közbe kellett avatkoznia.

Childs tett néhány engedményt. Lefaragtak az üvegtorony eredeti magasságából, hogy így a délnyugati csücsökre rákerülhessen a mesterien elkészített terv által megkövetelt azon épületcsúcs, amelynek következtében ötszáznegyvenkét méterig magasodhat majd a torony, a világ legmagasabb felhőkarcolójává válva ezzel. A mindennapi használatra szánt emeletek – körülbelül az első hetven szint – teteje rézsútos lesz. Nem véletlen, hogy ilyen hamar megtörtént a hatalmas, kereskedelmi jelleg? épület nyilvános bemutatása – mielőtt bármilyen kulturális létesítménynek vagy egy megemlékezési helynek teret adtak volna. A közgazdászoknak és a politikusoknak már megvan a maguk saját elképzelése, ahogyan ez New Yorkban már megszokott dolog minden nagy érték? beruházással kapcsolatban: Silverstein – akinek a megbízásából készítette Childs a terveket – ígéretet tett a kormányzónak arra, hogy "az alapkő letételére" a következő év szeptember 11-én fog sor kerülni. Akár szüksége van a városnak erre az irodakomplexumra, akár nem, a Szabadság Torony arra hivatott, hogy meghatározó szerepet töltsön be George Pataki kormányzó politikai örökségében. Az esztétikai és más szempontok csupán másodlagos kérdésekké degradálódtak. (Newsweek – Meleg Viktória)

Olvasson tovább: