hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Süti, nem süti

2003. 10. 20.
Angol kutatók egy csoportja felfedezte a bolti kekszek morzsálódásának valódi okát. Az aprósütemény-gyártók évente több ezer terméküket kénytelenek a sütőből egyenesen a kukába dobni, mert azok a sütés folyamán tönkremennek. 



6. kutatási nap, 5673. kísérlet: vajon ezzel a módszerrel elérhetjük az optimális páratartalmat?

Más édességek eljutnak ugyan a közértek polcaira, azonban nyomban szétmorzsálódnak a nassolni vágyó kliens ujjai között. A közfelfogás szerint a kekszek a szállítás miatt hullanak atomjaikra. A Loughborough Egyetem kutatói szerint a probléma oka valójában a sütési eljárásban és a páratartalomban keresendő. A frissen sütött édes aprósütemény nedvességet vesz fel a környezetből. Ha a páratartalmat nem szabályozzák megfelelően, a termék egyes részei kezdik felvenni a nedvességet, míg más részei kezdenek kiszáradni. Egyes részek
összehúzódnak, míg mások egyazon időben kitágulnak, ezzel a keksz mintegy önmagát rombolja szét. Amellett, hogy tudományos szempontból a kérdés rendkívül érdekes, a kutatás eredményei komoly segítséget nyújthatnak az évente másfélmilliárd font nyereséggel rendelkező édesipar számára is. (Reuters)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!