hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Londonból eltűnnek az emeletes buszok

2002. 10. 14.
A London jelképévé vált piros emeletes buszokból 1968-ban gyártották az utolsó darabot. A járműveket eredetileg tizenhét éves szolgálati időre tervezték, így annak ellenére, hogy legtöbbjükön motorcserét hajtottak végre, képtelenség karbantartani őket, és egyre nehezebb hozzájuk alkatrészt találni. Ezért a londoni városvezetés nemrégiben úgy döntött, csuklós buszokra cseréli London egyik legmarkánsabb jelképét – jelentette a Spiegel online. Az 1954-es londoni autókiállításon egyedülálló technikai megoldásai miatt úgy vélték, hogy a busz évekkel megelőzi kortársait. Alumínium karosszériájának köszönhetően két tonnával könnyebb volt elődeinél, ennek ellenére, a felső szinti harminchat ülőhellyel több utast tudott szállítani. Nem is beszélve a futurisztikus dizájnról, ami a hívek szerint időtlenné teszi a közlekedési eszközt. 

A buszból jelenleg még hatszáz példány poroszkál London utcáin, ami a teljes flotta tíz százaléka. A londoni vezetés észérvekkel próbálja meggyőzni a lakosságot és a feldühödött városvédőket. A Routmasterek – ez a típus hivatalos megnevezése – túl hangosak, sokat esznek, és a zsebtolvajokat sem lehet olyan jól szemmel tartani rajtuk, mint a korszerű, új csuklós buszokon. A londoniakat azonban erős érzelmi szálak kötik a duplafedelesekhez, ezért a döntés komoly tiltakozásokat váltott ki. Csak olaj volt a tűzre, amikor kiderült, hogy a buszokat nem honi, hanem német gyártmányokra cserélnék le. A "hívek" szerint ez már több, mint gyanús, és véleményük szerint az EU összeesküdött a double deckerek ellen. Ennek legékesebb bizonyítéka, az az új uniós irányelv, amely előírja, hogy a nagyvárosokban olyan buszokat alkalmazzanak, amelyeket a mozgáskorlátozottak akadály nélkül tudnak használni. Ennek a követelménynek pedig egy Routmaster sem tud megfelelni. (Index)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!