Kereső toggle

INNEN-ONNAN

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Próbababák új bőrben Hong Kong-i tudósok olyan életh? próbababát alkottak, amely még izzadni is képes. "Waltert" kifejezetten azzal a céllal hozták létre, hogy szokatlan képességeinek segítségével még kényelmesebb katonai, sport- s nem utolsó sorban űrruházatot kreálhassanak a tervezők. Jintu Fan, a Hong Kong-i Műszaki Egyetem Textil és Ruha Intézetének társprofesszora Yisong Chen tudományos kutatóval közösen készítette el a babát. Walter végtagjai motorizáltak, átlagos "testhőmérséklete" 37 Celsius-fok, speciális, háromréteg? bőre külön méretre készült, teste pedig tele van csövecskékkel, amelyekben forró víz folyik. A legfelső réteg egészen a legalsó, vízálló rétegig engedi a vizet, közben azonban a középső réteg úgy szabályozza az izzadási folyamatot, hogy a rajta keresztül áthaladó víz már csak pára formájában juthasson tovább. A bőr eltávolítható, és különböző porozitásúakra cserélhető, így az izzadás változó mértékének figyelembevételével könnyebben értékelhető a tervezett öltözék "teljesítménye". (Reuters)


Mossunk fogat joghurttal!

A baktériumok nemcsak okozhatják, meg is előzhetik a fogszuvasodást. Néhány kutató genetikailag módosított egy joghurtban található baktériumot, amely így leszámol a fog romlását okozó mikrobákkal. A baktériumot ételekbe vagy kenőcsökbe keverve fel lehet használni a szájban és a bélben található mikrobák ellen. Az anyag segítségével a két baktérium összeakad, és együtt lecsúsznak az ember torkán. 

A kutatást vezető Hammar-strom szerint a Lactobacilus – ismertebb nevén tejsavbacilus – meg is öli a Streptococcust az általa termelt tejsavval. Ez az első eset, hogy egy élelmiszergyártásban felhasznált baktérium külső forrásból passzív immunitást szolgáltasson. Hammarstrom csapata most azon dolgozik, hogy a tejsavbacilust más betegségek ellenanyagával is felruházzák. Ez a módszer olcsó terápiás megoldás lehet a fejlődő országokban – mondta a kutató, és a különleges tabletták gyártási technológiája akár két éven belül elkészülhet. (Nature – jövőnéző)

Olvasson tovább: