Kereső toggle

Hogyan születik az aranyérem?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az erő, a kitartás és a tudás egyáltalán nem számít egy új világcsúcs felállításakor, csak a szerencse – állítja néhány kutató. A sportolók teljesítménye nem sokat változik a versenyek között, de az időjárás, egy újfajta futócipő vagy egy pontosabb óra sokat javíthat az eredményen. A szabad téren űzött sportok kétharmadánál a rekordok kis mérték? fejlődése az elmúlt évtizedben egyszerűen egy véletlenszer? ingadozás következménye volt – állítja Daniel Gembris, a németországi Julich Kutatóközpont munkatársa. 

Szerinte az atléták teljesítménye valójában nem lett jobb, csupán statisztikai okokból javultak az eredmények. A kutatók a világ legjobb atlétáinak 1980 és 1989 közötti eredményeiből megjósolták a jövő eredményeit úgy, hogy kizárólag irányíthatatlan tényezőket, például a szél, klíma és magasság véletlenszer? váltakozását vették figyelembe, nem az edzések minőségének javulását. A jóslataik kísértetiesen hasonlítottak az 1990 és 1999 közötti eredményekre.

"Még az emberek teljesítményének fejlődése nélkül is újabb rekordok fognak megjelenni" – mondta Alberto Minetti, aki az angliai Manchester Metropolitan Egyetemen sporttudományt tanul. Ivan Khodabaks, az Európai Atlétikai Szövetség technikai vezetője nem ért egyet azzal, hogy kizárólag a szerencsén múlnának a rekordok. Elmondása szerint szerencse alapján rekordot felállítani kevésbé lehetséges, mint korábban. A világklasszis sportolóknak a versenyeken minden erejükkel arra kell koncentrálniuk, hogy kivételes teljesítményt nyújtsanak, mivel egyre nehezebb rövidebb idő alatt lefutni az adott távot. Amikor például Haile Gebrselassie, az etiópiai hoszszútávfutó 1997-ben meg akarta dönteni az 5000 méteres táv rekordját, akkor több szívritmusszabályozó tartotta őt a megfelelő sebességen. Az ilyen professzionális felkészülés szinte semmit sem hagy a véletlenre. A rekordállítás valószínűtlensége nem fogja elvenni az atléták kedvét a versenyzéstől, hiszen egy érem megnyerése is sokat jelent, tette hozzá Khodabaks. (Nature-Jövőnéző)

Olvasson tovább: